{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za tri i po godine 370 stečaja, oko 50.000 radnika ostalo bez posla

F
23.7.2012. u 16:52
1
1
Za tri i po godine 370 stečaja, oko 50.000 radnika ostalo bez posla
1
Za tri i po godine 370 stečaja, oko 50.000 radnika ostalo bez posla
U Republici Srpskoj je od početka 2008. do polovine 2011. godine pokrenuto oko 420, a zaključeno oko 370 stečajnih postupaka, dok je od donošenja Zakona o stečajnom postupku, oko 50.000 radnika ostalo bez zaposlenja po ovom osnovu.
Okončani stečajni postupci nisu ispunili zadate ciljeve, a revizija je na osnovu nalaza zaključila da efekti okončanih stečajnih postupaka nisu u funkciji zadatih ciljeva, namjera i opredjeljenja zakonodavca i strateških dokumenata Vlade RS.

"Ovakvi rezultati stečajnih postupaka imaju značajne posljedice na Budžet RS i finansijsku poziciju fondova. Budžet RS i fondovi po okončanim stečajnim postupcima, u posmatranom periodu ostali su uskraćeni za oko 128 miliona nenaplaćenih priznatih potraživanja“, pokazala je to revizija učinka, koji je provela Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

U strukturi zaključenih stečajnih postupaka najveće učešće, više od jedne polovine, imaju postupci zaključeni zbog nedostataka i nedovoljnosti stečajne mase, tj. bez podjele sredstava povjeriocima, a tek svaki pedeseti stečajni postupak okonča se reorganizacijom stečajnog dužnika.

Utvrđeno je i da se stečajni postupci ne pokreću u zakonom predviđenim rokovima ili se uopšte ne pokreću, ali i da ne postoji jedinstven sistem praćenja platežne nesposobnosti privrednih subjekata, a nije definisano ni koja institucija prati platežnu nesposobnost privrednih subjekata, kome se informacije dostavljaju i koje se aktivnosti preduzimaju na osnovu tih informacija.

I vrijeme trajanja stečanog postupka duže je od zakonom predviđenih rokova i opredijeljeno je pravovremenošću pokretanja, načinom zaključenja i komplikovanošću procedura.

Najduže su trajali stečajni postupci zaključeni diobom stečajne mase i reorganizacijom, dok su neriješeni imovinsko pravni odnosi, neuspješne licitacije, proceduralne žalbene mogućnosti i prateći parnični postupci bili među glavnim razlozima produžavanja postupka.

"Vlada RS i njene institucije ne prate i ne analiziraju efekte stečajnih postupaka, kao ni uzroke problema. Pojedina ministarstva i javne institucije imaju parcijalne nadležnosti u vezi sa stečajnim procesom i nije jasno ko je nadležan za proces u cjelini. Shodno tome, pristupaju ovom problemu jednostrano i nemaju sveobuhvatnu sliku o stanju, uzrocima i posljedicama ovakvog stanja“, navode revizori.

Prema istraživanju Svjetske banke, stepen namirenja povjerilaca po okončanju stečajnih postupaka u BiH je oko 30 posto, a po finansijskom izvještaju Elektroprivrede RS, na bazi odluka o okončanju stečajnih postupaka do kraja 2009. godine, od ukupnog iznosa prijavljenog potraživanja naplaćeno je 10 posto.

U praksi su prisutni slučajevi da su preduzeća bila platežno nesposobna i po nekoliko godina, a da stečajni postupak nije pokrenut.

Stečajni postupak je po svojoj prirodi i zakonskim propisima, hitan da bi se očuvala vrijednost sredstava i zaštitili interesi povjerilaca koji se naplaćuju iz tih sredstava. Istraživanje Svjetske banke pokazuje da stečajni postupci u BiH traju u prosjeku 3,3 godine, a po podacima iz službenih glasnika RS procesuiranje pojedinih stečajnih postupaka trajalo je i do sedam godina.

Dugotrajnost stečajnih postupaka značajno povećava troškove postupka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: