{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za transparentniji i odgovorniji novi zakon o javnim nabavkama

F
7.3.2009. u 14:01
0
0
Za transparentniji i odgovorniji novi zakon o javnim nabavkama
0
Za transparentniji i odgovorniji novi zakon o javnim nabavkama
Prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama će najnovijim izmjenama, "umjesto da otkloni dosadašnje nejasnoće i pravne praznine, dodatno omogućiti zaobilaženje zakonske procedure u procesima javnog ugovaranja", smatraju Transparency International BiH (TIBiH) i Udruženje građana "Tender".
"Nova pravila omogućuju netransparentne nabavke do puno višeg limita i daleko češće. Tim će diskreciono odlučivanje javnih službenika porasti i sasvim izvjesno možemo predvidjeti mnogo veće pronevjere i štete po budžet", izjavio je tim povodom predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić.

- Cenzus za direktne sporazume podignut je sa 3.000 na 6.000 KM, a što je još važnije, iznos za nabavku roba i izvršenih usluga, u uslovima kad se ne predviđa obavezno javno oglašavanje, podignut je sa 30.000 na 50.000KM, pojašnjava se u saopćenju.

Budžetske analize pokazuju da se u BiH godišnje utroši do tri milijarde KM na javne nabavke, a novija istraživanja govore da i do 25 posto tih sredstava biva nenamjenski utrošeno kroz razne vidove zakonskih propusta i korupcije.

"Ovakve nove odredbe pružit će još više prostora za manipulisanje tenderskim procedurama i zloupotrebu javnih sredstava prilikom ugovaranja", navodi se.

TIBiH i "Tender" stoga zajednički apeliraju na privatni sektor, civilno društvo, medije i širu javnosti da izvrše pritisak na nadležne institucije i zakonodavnu vlast, kroz uključivanje u javnu debatu i tako spriječe pokušaj širenja prostora za korupciju u javnim nabavkama odnosno zahtijevaju transparentniji i odgovorniji novi zakon o javnim nabavkama.

"Transparentne javne nabavke od ključnog su značaja za razvoj privrede i privatnog sektora jer ne protežiraju preduzeća s moćnim političkim zaleđem ili 'vezama', već pružaju ravnomjerne šanse za učešće svima podjednako. Na taj način stvaraju se nova radna mjesta, poboljšava poreska politika i trošenje ionako nedovoljnih javnih prihoda", istakao je Đikić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: