BiH
0

Za transparentniji i odgovorniji novi zakon o javnim nabavkama

FENA
Prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama će najnovijim izmjenama, "umjesto da otkloni dosadašnje nejasnoće i pravne praznine, dodatno omogućiti zaobilaženje zakonske procedure u procesima javnog ugovaranja", smatraju Transparency International BiH (TIBiH) i Udruženje građana "Tender".

"Nova pravila omogućuju netransparentne nabavke do puno višeg limita i daleko češće. Tim će diskreciono odlučivanje javnih službenika porasti i sasvim izvjesno možemo predvidjeti mnogo veće pronevjere i štete po budžet", izjavio je tim povodom predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić.

  • Cenzus za direktne sporazume podignut je sa 3.000 na 6.000 KM, a što je još važnije, iznos za nabavku roba i izvršenih usluga, u uslovima kad se ne predviđa obavezno javno oglašavanje, podignut je sa 30.000 na 50.000KM, pojašnjava se u saopćenju.

Budžetske analize pokazuju da se u BiH godišnje utroši do tri milijarde KM na javne nabavke, a novija istraživanja govore da i do 25 posto tih sredstava biva nenamjenski utrošeno kroz razne vidove zakonskih propusta i korupcije.

"Ovakve nove odredbe pružit će još više prostora za manipulisanje tenderskim procedurama i zloupotrebu javnih sredstava prilikom ugovaranja", navodi se.

TIBiH i "Tender" stoga zajednički apeliraju na privatni sektor, civilno društvo, medije i širu javnosti da izvrše pritisak na nadležne institucije i zakonodavnu vlast, kroz uključivanje u javnu debatu i tako spriječe pokušaj širenja prostora za korupciju u javnim nabavkama odnosno zahtijevaju transparentniji i odgovorniji novi zakon o javnim nabavkama.

"Transparentne javne nabavke od ključnog su značaja za razvoj privrede i privatnog sektora jer ne protežiraju preduzeća s moćnim političkim zaleđem ili 'vezama', već pružaju ravnomjerne šanse za učešće svima podjednako. Na taj način stvaraju se nova radna mjesta, poboljšava poreska politika i trošenje ionako nedovoljnih javnih prihoda", istakao je Đikić.