BiH
0

Za Tihića neprihvatljivo federalno uređenje BiH

FENA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas u Banjoj Luci da je BiH mala država da bi bila neka federacija, a da bi bilo dobro da bude podijeljena u regije ili neke druge oblasti.

Komentirajući prijedlog lidera SNSD-a Milorada Dodika da bi bilo dobro da BiH bude uređenja kao federalna zajednica, s više federalnih jedinica, Tihić je u izjavi novinarima kazao da je BiH po svojoj veličini i broju stanovnika tri puta manja od, npr. Bavarske, te da takav prostor ne bi trebalo dijeliti na neke federalne jedinice.

"Mislim da je sasvim logično da BiH bude podijeljena u četiri regije, što je predložio i lider HDZ-a Dragan Čović, ili na četiri kantona ili neke druge oblasti kako god da se zovu", rekao je Tihić dodajući da bi te oblasti trebalo da odgovaraju geografskim, privrednim, historijskim i drugim kriterijima.

On smatra da bi to bila najbolja organizacija BiH, ali da o tome treba još voditi razgovore. Bilo bi dobro, dodao je, da se završi prva faza ustavnih promjena, te dopuni još nekim elementima, a za druga vremena ostavi drugi dijelovi reforme Ustava BiH.

Lider SDA je kazao i da Sarajevo treba da dobije status glavnog grada, što bi se reguliralo posebnim zakonom.