Ugašeni životi sedmero djece
23

Za svirepa ubistva u Bijeljini niko nije odgovarao i nakon 20 godina

Piše: D. Brkić
Bošnjački povratnici u Bijeljinu i Janju danas se prisjećaju svirepog zločina koji su počinili pripadnici specijalne jedinice MUP-a RS, poznate po imenu Pahuljice. Prije dvadeset godina zločinci u odorama MUP-a RS su u ranu zoru 25. septembra 1992. godine upali u porodične kuće bijeljinskih porodica Sarajlić i Sejmenović, odveli ih na obalu rijeke Drine, u selu Balatun, i ubili ih.

Ubijena su 22 nedužna civila, a za svirepi zločin jedinice MUP-a RS nikad niko nije odgovarao, iako se, prema navodima Jusufa Trbića, predsjednika Bošnjačke zajednice kulture Preporod Bijeljina-Janja, zna ko je komandovao zločinačkom jedinicom, a poznata su i imena svih onih koji su pucali.

Zločinci su ubili sedmero djece i osam žena, od kojih su četiri bile starije od 60 godina.

Ubijeni su Sarajlići: Admir (6) i Alma (10), njihova majka Amira (37) i otac Osman (36), njegov mlađi brat Senad (25), njihov otac Izo (61) i majka Rašida (72), zatim Derviša (36), Muharem (40), njihova kćerka Selma (12) i sin Zekerijah (16). Ubijena je i Zurijeta Sarajlić (58) i njena sestra Najla Džafić (61).

Ubijeni su i Sejmenovići: Jusuf (43), njegova supruga Izeta (41) i djeca Edina (19) i Edin (13), te Malagići: Rašid (45), njegova majka Haša (66), supruga Amira (39) i djeca Elvir (20) i Almir (18).

Jusuf Trbić navodi kako je zločinačka jedinica MUP-a RS bila pod komandom ministra policije Miće Stanišića i njegovog zamjenika Tome Kovača. Poznata su i objavljena imena svih koji su pucali, kao i imena organizatora i pomagača.

Trbić navodi kako su zločin osiguravali pripadnici bijeljinske policije, čija su imena također poznata, kao i imena njihovih starješina. Ali, krivci ni do danas nisu kažnjeni, mada se o ovom slučaju odavno sve zna.

"Ko je odgovoran za ubistva civila početkom aprila u Bijeljini, ko je pozvao i doveo Arkanove ubice, ko ih je vodio i pomagao im? Ko je organizovao i sprovodio etničko čišćenje i dokle će mirno, u plodovima zločina, uživati onaj ko je otvorio i vodio logor u Batkoviću i desetak privatnih zatvora, ko je naredio i organizovao rušenje džamija? Šta o tome kažu samozvani oslobodioci Bijeljine, da li je ubijanje civila, a pogotovo žena i djece, spadalo u njihove 'oslobodilačke' aktivnosti i dokle će Okružno tužilaštvo Bijeljina i čitavo pravosuđe Republike Srpske okretati glavu od ovih teških zločina?", pita se na kraju Jusuf Trbić, predsjednik BKZ Preporod Bijeljina - Janja.

Žrtvama monstruoznog zločina bit će proučen tevhid u bijeljinskoj Atik džamiji danas u 12:30 sati.