Valentin Inzko
0

"Za sve nedostaje političke volje"

SRNA
Visoki predstavnik Valentin Inzko podržava nastavak butmirskog procesa za ustavnu reformu u BiH koji su pokrenuli EU i SAD.

"Činjenica da je međunarodna zajednica trebala da se uključi kako bi se ovaj proces pokrenuo jasno pokazuje potrebu za značajnom i konkretnom ulogom međunarodne zajenice u olakšavanju procesa ustavne reforme", navodi on u izvještaju koji će 23. novembra podnijeti Savjetu bezbjednostui UN.

Inzko smatra da je BiH u proteklih šest mjeseci napravila mali i ograničen progres u ispunjavanju programa reforme, a kao izuzetak navodi usvajanje zakona vezanih za liberalizaciju viznog režima i izdavanje prvih biometrijskih pasoša. 

To, prema njegovim riječima, oživljava nadu da BiH možda i nije u tolikom zaostatku za susjednim zemljama u dobijanju prijema na bijelu Šengen listu. 

Incko u izvještaju kritikuje rad Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH za koji kaže da je pod uticajem negativne političke klime i zategnutih političkih odnosa. 

"Djelovanje Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH je bilo loše, sa postavljanjem etničkih i entitetskih interesa iznad državnih težnji da ispune uslove potrebne za članstvo u EU i NATO", pojašnjava on. 

Visoki predstavnik zamjeri Savjetu ministara da "zbog opstrukcije sa različitih strana" nije uspio da imenuje direktore tri važne državne agencije čija su mjesta bila dugo upražnjena ili čijim je vršiocima dužnosti istekao mandat: Direkcija za evropske integracije, PDV uprava, i Regulatorna agencija za komunikacije. 
Incko u izvještaju navodi da je vojna misija EUFOR ključni faktor bezbjednosti u  BiH, ocjenjujući političku situaciju kao krhku i napetu. 

"BiH je nastavila sa implementacijom NATO programa `Partnerstvo za mir` iako opšta politička situacija ograničava napredak. Reforme su nastavljene, međutim, odlaganja ili zaustavljanja u procesu odlučivanja su nastavljena, posebno kada se sa tehničkog pređe na politički nivo", zaključuje on. 

U izvještajnom periodu, ocjenjuje Incko, nije ostvaren napredak po pitanju stvaranja povoljnije poslovne klime.  

On detaljno opisuje kako su odnosi Srba i Bošnjaka u Republici Srpskoj pogoršani zbog odluke bošnjačkog kluba u Vijeću naroda iz jula da suspenduje svoj rad u ovoj instituciji dok Ustavni sud RS ne doda amandmane na svoja pravila procedure za sprečavanje „preglasavanja“ nesrba u slučajevima koje mu upućuje Vijeće naroda.

"Povod je bila odluka Ustavnog suda RS kojom je odbačena bošnjačka primjedba po pitanju vitalnih nacionalnih interesa iz odluke Narodne skupštine RS da izbaci prefiks `bosanski` iz imena gradova Bosanski Brod i Bosanska  Kostajnica. Sud je presudio da se prefiksi tiču države kao cjeline,  a ne Bošnjaka specifično. Stoga, tu nije ni moglo biti nikakvog kršenja njihovih nacionalnih interesa", zaključuje Incko. 

U izvještaju se navodi i da su odnosi BiH sa susjednom Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom uglavnom ostali stabilni. 
Visoki predstavnik kritikovao je kao veoma spor razvoj javnog sistema emitovanja u BiH za koji, prema njegovoj ocjeni, nedostaje politička podrška. Potencijalno opasnim po slobodu medija ocijenio je i podjelu pet miliona KM medijima u RS i najavio da će OHR i OEBS nastaviti da prate ovaj proces. 

Kao važan uspjeh Incko navodi izbor BiH za nestalno mjesto u Savjetu bezbjednosti UN i generalno pozitivan trend u uspostavljanju demokratske parlamentarne kontrole u obavještajnom sektoru. 

On podsjeća da postizanje prihvatljivog i održivog rješenja po pitanju državne imovine ostaje obaveza koju vlasti u BiH moraju ispuniti kako bi OHR bio zatvoren.