Nevladin sektor u BiH
0

Za suzbijanje trgovine ljudima obezbijeđeno dva miliona KM

SRNA
Nevladin sektor u BiH u ovoj godini uspio je da obezbijedi oko dva miliona KM za suzbijanje trgovine ljudima u saradnji sa raznim stranim donatorima, međunarodnim organizacijama i vladama, izjavio je danas koordinator za borbu protiv trgovine ljudima BiH Samir Rizvo.

On je naveo da je na nivou BiH već obezbijeđeno oko 200.000 KM za suzbijanje jednog od najorganizovaniijih oblika kriminala.

"Nevladin sektor i državne institucije sada rade u partnerstvu. Od prije dvije godine u entitetskim budžetima odvaja se jedan dio novca koji se u vidu grantova daje nevladinim organizacijama za borbu protiv trgovine ljudima", rekao je Rizvo na Regionalnoj konferenciji o suzbijanju trgovine ljudima u etno selu "Stanišići" kod Bijeljine.

Taj novac se, prije svega, izdvaja za upravljanje skloništima trgovine ljudima, pružanje pomoći i asistencije žrtvama i za provođenje raznih preventivnih programa.

Rizvo je napomenuo da je trgovina ljudima širom BiH prisutna dugo godina i istakao da se ta vrsta kriminala ne može iskorijeniti, ali da je neophodno učiniti maksimum napora da bi se što više suzbila.

"Posebno zabrinjava to što je više od 95 odsto identifikovanih žrtava maloljetno", rekao je Rizvo i upozorio da je u posljednjih nekoliko godina sve veći broj domaćih žrtava, odnosno državljanki BiH.

On je naglasio da su prošle godine identifikovane 33 žrtve, od kojih su samo dvije bile stranog porijekla, te dodao da je iz seksualne, eksploatacija žena prerasla u radnu i ropsku.
Koordinator Mreže "Ring" iz BiH Mara Radovanović rekla je da su se trgovci ljudima, koji su ranije imali noćne klubove po BiH i bili prisiljeni da ih zatvaraju, reorganizovali i da sada rade na "regrutovanju domaćih djevojaka".

Ona je naglasila da još nema dovoljno saznanja o njihovom djelovanju i da svaka djevojčica može postati žrtva.

"Ring" je prva mreža za sprečavanje trgovine ljudima koja je organizovana na prostorima zemalja bivše Jugoslavije, navela je Radovanovićeva i dodala da je ta mreža počela da radi 2000. godine.

"Nismo na dovoljan način uključeni u rad sa državnim institucijama kao što su to naše kolege u Hrvatskoj i to je jedan od razloga što smo na dnevni red konferencije stavili partnerstvo nevladinog i vladinog  sektora s ciljem da pozitivna iskustva iz Hrvatske prenesemo i u BiH", rekla je Radovanović.

Ona  kaže da, prema ocjenama State Departmenta o stanju trgovine ljudima i načinu obračunavanja sa ovim oblikom kriminala, Hrvatska zauzima prvo mjesto u regionu, a drugo BiH, gdje su žrtve iz BiH i iz okruženja, najčešće iz Srbije.

"One bez problema mogu doći u BiH, teško ih je identifikovati i uglavnom su to maloljetnice - Romkinje koje putem lažnih brakova odvode u inostranstvo. Imali smo dva slučaja Romkinja iz Bijeljine, koje su iz Njemačke vraćene kao žrtve trgovine ljudima", ispričala je Radovanovićeva.	
Prema njenim riječima, žrtve su romska djeca koja se odvode u razna mjesta radi prosjačenja.

Koordinator hrvatske mreže "Petra" Ružica Mandić rekla je da u Hrvatskoj ima 11 organizacija koje rade na suzbijanju trgovine ljudima, ženama i djecom.

"Mreža "Petra" se organizovala 2002. godine kada je Hrvatska priznala da ima taj problem. Mi smo posljednja zemlja u regionu koja je priznala da ima taj problem. Do sada imamo 80 žrtva", navela je Mandićeva i dodala da samo čvrsta saradnja nevladinih organizacija i državnih institucija, kao i prekogranična saradnja mogu dati dobre rezultate.

Ona je istakla da konferencija, kao što je ova, mogu unaprijediti korake prema suzbijanju trgovine ljudima, prije svega, mogu unaprijediti učešće predstavnika nevladinih organizacija u institucijama države.

"Ta saradnja je sada dobra i daje pozitivne rezultate", ocijenila je Mandićeva.	
Petu regionalnu konferenciju o suzbijanju trgovine ljudima, koja je počela juče u Etno selu "Stanišići", organizovala je "Care International - Notth Njest Balkans" organizacija i "OAK Foudation" u saradnji sa lokalnim partnerima, "Ring" mrežom iz BiH i "Petrom" iz Hrvatske.

Konferencija se zatvara sutra.