BiH
6

Za sutra zakazana sjednica državne komisije o aferi "Transkript" i Goranu Salihoviću

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Borislav Bojić za Klix.ba je potvrdio da je za sutra zakazana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, gdje će se razmatrati informacija Ministarstva sigurnosti BiH o aferi "Transkript" i glavnom državnom tužiocu Goranu Salihoviću.

Bojić je za Klix.ba kazao da će sjednica biti održana sutra s početkom u 14 sati te da će se razmatrati informacija Ministarstva sigurnosti BiH o aferi "Transkript", koja se odnosi na presretnute razgovore o određenim predmetima poput Bobar ili Pavlović banke, a koji inkriminišu glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iznio je optužbe na račun Gorana Salihovića da je odgovoran za curenje informacija o određenim predmetima koji se vode u državnom Tužilaštvu, a prije svega u slučaju kupovine vile na Dedinju Milorada Dodika, kao i u predmetima Bobar i Pavlović banke.

Cijeli slučaj je aktueliziran nakon što je procurio audio snimak razgovora novinara RTRS-a Mate Đakovića, kako govori Miloradu Dodiku da je razgovarao sa Salihovićem i da je dobio informaciju kako se protiv njega ne vodi istraga u Tužilaštvu BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović najavio je da će pokrenuti postupak po tužbi za klevetu protiv ministra sigurnosti BiH, a od ranije je poznato da je Salihović najavio i istragu o Mektićevoj fakultetskoj diplomi.

Nakon sutrašnje sjednice bit će poznat stav Komisije za odbranu i sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a vjerovatno i prijedlozi za naredno postupanje u spomenutom slučaju.