Zbog otvaranja pisma
31

Za sutra zakazana rasprava u disciplinskom postupku protiv ambasadorice BiH u Holandiji

SRNA
Mirsada Čolaković
Mirsada Čolaković
Rasprava u okviru disciplinskog postupka protiv ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković zakazana je za sutra, potvrdio je načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova (MVP) u Vijeću ministara Nebojša Regoje.

On je napomenuo da je na raspravu pozvana i ambasadorica Čolaković.

Disciplinski postupak pokrenut je po tri tačke - nepostupanje po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanje pisma primaocu, otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu (članu Predsjedništva BiH), te otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugom licu (predsjedavajućem Predsjedništva BiH).

MVP je 19. jula donijelo odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve, na prijedlog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Igora Crnatka.

Problem sa Čolakovićevom je nastao nakon što je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić saopštio da je otvarano pismo koje mu je upućeno iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Pismo je Ivaniću upućeno posredstvom Ambasade BiH u Holandiji, a u tom trenutku na funkciji ambasadora bila je Čolaković.

Zasjedanje Disciplinske komisije zakazano je za 11.00 sati u zgradi MVP-a u Sarajevu.