BiH
11

Za stipendije DAAD mogu aplicirati studenti, istraživači i profesori

FENA
U sali Senata Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je prezentacija stipendija Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD i preduvjeta za studiranje u Njemačkoj.

O programima stipendija Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst), uvjetima za dobijanje i mogućnostima koje pružaju ove stipendije te o načinu studiranja i životu u Njemačkoj tokom prezentacije govorili su predstavnici ureda DAAD-a u BiH i potencijalni stipendisti.

"Radi se o stipendijama DAAD-a, Njemačke službe za akademsku razmjenu koje se dodjeljuju studentima i istraživačima iz BiH svake godine. Stipendije se dodjeljuju za različite programe a jedan od najzanimljivijih programa su stipendije za cjelokupni master studij u Njemačkoj", kazala je koordinatorica Ureda DAAD-a u Sarajevu Selma Rakovac.

Dodala je da za stipendije DAAD-a mogu aplicirati studenti prvog i drugog ciklusa studija, istraživači i profesori na Univerzitetu Sarajevo i studenti na doktorskim studijima.

"Jasan plan o tome šta se želi raditi i do čega će to dovesti u karijeri je jedan od kriterija, osim visokog prosjeka ocjena, koji se treba zadovoljiti pri apliciranju za stipendiju", kazala je Rakovac.

Studenti su mišljenja da Njemačka daje bolju priliku za studiranje i praktično usavršavanje.

Bosna i Hercegovina je pored drugih zemalja jugoistočne Europe od 2009. godine uključena i u program stipendiranja koji zajedno finansiraju DAAD i Open Society Institute (OSI) koji je predviđen za studente i doktorante s interesom za područja političkih nauka, sociologije, međunarodnih odnosa, prava, ekonomije, javne uprave, javnog zdravstva, filozofije i filologije.