Federacija BiH
0

Za staru deviznu štednju ove godine 104,7 miliona KM

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U ovogodišnjem budžetu Ministarstva finansija Federacije BiH (FBiH) za otplatu unutrašnjeg duga po osnovu računa stare devizne štednje predviđeno je 104,7 miliona maraka, od čega 15 miliona za pojedinačne gotovinske isplate do 1.000 maraka vlasnicima koji su svoja potraživanja verifikovali u ovoj godini, podaci su resornog federalnog ministarstva.

Obaveze FBiH po osnovu računa stare devizne štednje građana procijenjene su na 1,15 milijardi maraka, a realni iznos ovih obaveza utvrđuje se u postupku verifikacije, što je preduslov za izmirenje obaveza po ovom osnovu u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje BiH i istom zakonu FBiH.

Budžetom Ministarstva finansija za tekuću godinu predviđeno je pet miliona maraka za plaćanje obaveze za staru deviznu štednju na ime glavnice po sudskim presudama, 75 miliona za isplatu dospjele glavnice po osnovu emitovanih obveznica i 9,7 miliona maraka za isplatu dospjele kamate po emitovanim obveznicama.

Do sada je u postupku verifikacije u FBiH potvrđeno potraživanje građana po osnovu stare devizne štednje u iznosu od 717,05 miliona maraka, a rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju produžen je do 30. oktobra, počevši od 1. avgusta.