Poruka iz OHR-a
0

"Za stanje u Mostaru odgovorni su izabrani političari"

Sarajevo-x.com
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
U svjetlu trenutnih štrajkova i javnih protesta u Mostaru, Ured visokog predstavnika podsjetio je političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću Mostara – SDA, HDZ BiH, NSRzB, SDP, HDZ 1990, SBiH i HSP Đapić-Jurišić – da su oni odgovorni za nastalu situaciju. Njih su izabrali građani kako bi služili interesima grada. Ove stranke ne ispunjavaju svoje obaveze, poručuju iz OHR-a.

"Još od lokalnih izbora prije više od devet mjeseci, lideri ovih stranaka nisu održali bilo kakve ozbiljne razgovore kako bi se prevazišla situacija u Mostaru, uprkos činjenici da Gradsko vijeće još uvijek treba da izabere gradonačelnika i usvoji budžet grada. Umjesto da im cilj bude politički dijalog, stranke koriste svaki mogući trik kako bi krivicu sa sebe prebacile jedne na druge i na OHR", smatraju u ovoj instituciji.

"Sada, kada pritisak javnosti izazvan budžetskom krizom sve više raste, neke stranke su čak pokušale da se spasu povlačenjem iz daljnjeg sudjelovanja u Gradskom vijeću ili pozivima na nove izbore. To je neodgovorno", upozorili su te istakli kako je OHR i dalje spreman da pomogne u provedbi Statuta Grada Mostara. Međutim, ali "nije spreman prihvatiti neuspjeh političkih stranaka u ispunjavanju njihovih osnovnih obaveza ili raditi posao umjesto njih."

OHR podsjeća te političke stranke da je blokada u Mostaru neprihvatljiva Vijeću za implementaciju mira, te poziva političke lidere da poduzmu hitne korake kako bi počeli rješavati ovu situaciju.