{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Za stanje u Mostaru odgovorni su izabrani političari"

S
21.7.2009. u 09:59
0
12
"Za stanje u Mostaru odgovorni su izabrani političari"
0
"Za stanje u Mostaru odgovorni su izabrani političari"
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
U svjetlu trenutnih štrajkova i javnih protesta u Mostaru, Ured visokog predstavnika podsjetio je političke stranke zastupljene u Gradskom vijeću Mostara – SDA, HDZ BiH, NSRzB, SDP, HDZ 1990, SBiH i HSP Đapić-Jurišić – da su oni odgovorni za nastalu situaciju. Njih su izabrali građani kako bi služili interesima grada. Ove stranke ne ispunjavaju svoje obaveze, poručuju iz OHR-a.
"Još od lokalnih izbora prije više od devet mjeseci, lideri ovih stranaka nisu održali bilo kakve ozbiljne razgovore kako bi se prevazišla situacija u Mostaru, uprkos činjenici da Gradsko vijeće još uvijek treba da izabere gradonačelnika i usvoji budžet grada. Umjesto da im cilj bude politički dijalog, stranke koriste svaki mogući trik kako bi krivicu sa sebe prebacile jedne na druge i na OHR", smatraju u ovoj instituciji.

"Sada, kada pritisak javnosti izazvan budžetskom krizom sve više raste, neke stranke su čak pokušale da se spasu povlačenjem iz daljnjeg sudjelovanja u Gradskom vijeću ili pozivima na nove izbore. To je neodgovorno", upozorili su te istakli kako je OHR i dalje spreman da pomogne u provedbi Statuta Grada Mostara. Međutim, ali "nije spreman prihvatiti neuspjeh političkih stranaka u ispunjavanju njihovih osnovnih obaveza ili raditi posao umjesto njih."

OHR podsjeća te političke stranke da je blokada u Mostaru neprihvatljiva Vijeću za implementaciju mira, te poziva političke lidere da poduzmu hitne korake kako bi počeli rješavati ovu situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: