SIDA
0

Za stambeno zbrinjavanje Roma dva miliona KM

SRNA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o podršci stambenom zbrinjavanju Roma u BiH vrijedan 2.015.000 KM.

Ovim sredstvima Švedska agencija za razvoj omogućiće dodatno finansiranje projekata KARITAS-a, grada Banjaluke, i opština Kladanj, Vitez, Bihać i Travnik iz oblasti stambenog zbrinjavanja ove populacije.

"Ukupna sredstva namijenjena stambenom zbrinjavanju Roma iz našeg ministarstva ove godine iznose 2.175.800 KM, a usmjerena su na pet opština u Federaciji, tri u Republici Srpskoj i Brčko distrikt. S obzirom da je nedostajalo sredstava za sve projektne prijedloge SIDA je odlučila da pruži finansijsku podršku za sve preostale projekte koji su zadovoljili kriterijume", istakao je Halilović prilikom potpisivanja sporazuma.

On je napomenuo da je ovo prva godina implementacije Akcionog plana o stambenom zbrinjavanju Roma u BiH, i da je u budžetu institucija BiH za narednu godinu predloženo tri miliona KM za realizaciju akcionih planova za pomoć Romima.

Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg istakao je da Romi čine dva odsto stanovništva u BiH i da spadaju u kategoriju najsiromašnijeg stanovništva.

"Malo je zaposlenih Roma, zdravstvena zaštita i stambena zbrinutost im je slaba, a borba protiv siromaštva je prioritet švedske Vlade.SIDA je do sada učestvovala u izgradnji 90 stanova za romsku populaciju na više lokacija u BiH, a nadam se da će im i ova pomoć biti od koristi", istakao je on.

Za probleme rješavanja Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u BiH u ovoj godini izdvojeno je 1.863.000 KM. Za stambeno zbrinjavanje Roma u Republici Srpskoj 583.000 KM, u Federaciji BiH 1.167.000 KM, i u Brčko distriktu 113.000 KM.