Izborno zakonodavstvo
7

Za SNSD neprihvatljiv izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a ponovo je na dnevni red vraćeno pitanje izmjena izbornog zakonodavstva. U tom kontekstu SNSD poručuje da su spremni podržati konstruktivna rješenja s tim što je izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH za njih neprihvatljiv.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer su dogovorili kako će ekspertne grupe ovih stranaka već naredne sedmice održati sastanak i započeti aktivnosti vezane za izmjene Izbornog zakona BiH.

Ovakav pristup izmjenama izbornog zakonodavstva nije u skladu s ranije iznesenom preporukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a koja je poručila da je najbolje da se formira interresorna radna grupa koja će raditi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da još uvijek nisu formirana ni stalna radna tijela u Parlamentarnoj skupštini BiH, teško je očekivati da će državni organ zakonodavne vlasti biti u kapacitetu da u skorije vrijeme formira bilo kakvu interresornu radnu grupu.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je u razgovoru za Klix.ba da je veoma važno definisati na kojim pitanjima će to raditi timovi SDA i HDZ-a te da bi bilo dobro da dvije velike političke stranke koje u Zastupničkom domu PSBiH imaju 14 ruku usaglase važna pitanja.

"Tada će se lakše doći do podrške u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno do opće i entitetske većine. Vjerujem da će razgovarati o pitanjima koja su kamen spoticanja u odnosima između SDA i HDZ-a, a riječ je o implementaciji odluka Ustavnog suda BiH, koje se odnose na Mostar i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH", kazao je Prodanović.

Lazar Prodanović (Foto: Klix.ba)
Lazar Prodanović (Foto: Klix.ba)

Na pitanje da li SNSD ima određene zahtjeve kada je riječ o izmjenama izbornog zakonodavstva, Prodanović je odgovorio da je za ovu stranku, u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar, prihvatljiv svaki dogovor koji podrazumijeva minimalnu zastupljenost pripadnika konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću Grada Mostara.

"Što se tiče izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, bio bi nam cilj da se ispoštuje presuda i da i SNSD ima adekvatnu zastupljenost predstavnika Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH", rekao je Prodanović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović u nekoliko navrata je ponovio kako će insistirati na tome i da se u Predsjedništvo BiH biraju "legitimni Hrvati" otvoreno nazivajući aktuelnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića "nelegitimnim Hrvatom", a često i "drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH".

Bez ruku SNSD-ovih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nemoguće je preurediti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. Tim povodom Prodanović nam je rekao da je stav SNSD-a nepromijenjen i da je potrebno postići konsenzus za dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjene Ustava BiH.

"Stav je nepromijenjen, ne samo što se tiče SNSD-a, već i drugih stranaka iz RS-a, a on je da se bira jedan iz RS-a i dva iz FBiH. Važno je i da ne bude više od jednog pripadnika konstitutivnih naroda ili iz reda Ostalih u Predsjedništvu BiH, ali i da se dođe do rješenja kojim će se relaksirati odnosi koji dugo traju i rezultat su nezadovoljstva pripadnika iz reda hrvatskog naroda u BiH u pogledu izbora. Naravno, potrebno je poštovati i presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i politički legitimitet koji ne bi narušio osnovne principe presude", rekao je Prodanović.

Na kraju je ponovio kako je za SNSD izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH neprihvatljiv i da parlamentarci iz reda SNSD-a neće podržati takvo rješenje ukoliko se nađe na dnevnom redu.

"Smatramo da su legitimitet članova Predsjedništva BiH i ustavna nadležnost u direktnom izboru značajniji nego u indirektnom", zaključio je Prodanović.