{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za šest godina 26 optužnica zbog ratnog zločina

F
23.5.2011. u 15:52
0
0
Za šest godina 26 optužnica zbog ratnog zločina
0
Za šest godina 26 optužnica zbog ratnog zločina
Od 2004. godine do danas Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je 26 optužnica protiv 60 osoba zbog krivičnih djela ratnog zločina protiv stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.
Tužilaštvo je podiglo i jednu optužnicu za krivično djelo uništavanja kulturnih, historijskih i religijskih spomenika.

U 23 predmeta nadležni Sud je donio pravosnažne presude, u četiri predmeta oslobađajuće i to u tri predmeta za krivično djelo ratnih zločina protiv stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i u jednom predmetu zbog uništavanja kulturnih, historijskih i religijskih spomenika.

Iz ovog tužilaštva preciziraju i da je u 19 predmeta nadležni sud donio pravosnažne osuđujuće presude.

Za krivično djelo ratnih zločina, sud je donio pravosnažne presude protiv 49 osoba te izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 256 godina.

Imajući u vidu ove cifre, iz Okružnog tužilaštva Banja Luka tvrde da su u proteklih šest godina postigli zapažene rezultate u procesuiranju predmeta krivičnih djela ratnih zločina.

Upravo zbog te, kako dodaju, efikasnosti, Misija OSCE-a u BiH u izvještaju „Procesuiranje predmeta ratnih zločina od 2005. do 2010. godine“ navodi da je Okružno tužilaštvo Banja Luka, jedno od, kako je saopćeno, najuspješnijih i najaktivnijih u BiH posebno u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Kada su u pitanju suđenja za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika trenutno se vode tri postupka u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Jedan predmet je proslijeđen na postupanje Tužilaštvu BiH.

Prilikom procesuiranja krivičnih djela ratnih zločina Tužilaštvo se susreće s određenim problemima, jer, kako navode, postupak istrage u ovim predmetima je veoma složen zbog proteka vremena, nedostatka objektivnih dokaza te nedostupnosti svjedoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: