Okružno tužilaštvo Banja Luka
0

Za šest godina 26 optužnica zbog ratnog zločina

FENA
Od 2004. godine do danas Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je 26 optužnica protiv 60 osoba zbog krivičnih djela ratnog zločina protiv stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je podiglo i jednu optužnicu za krivično djelo uništavanja kulturnih, historijskih i religijskih spomenika.

U 23 predmeta nadležni Sud je donio pravosnažne presude, u četiri predmeta oslobađajuće i to u tri predmeta za krivično djelo ratnih zločina protiv stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i u jednom predmetu zbog uništavanja kulturnih, historijskih i religijskih spomenika.

Iz ovog tužilaštva preciziraju i da je u 19 predmeta nadležni sud donio pravosnažne osuđujuće presude.

Za krivično djelo ratnih zločina, sud je donio pravosnažne presude protiv 49 osoba te izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 256 godina.

Imajući u vidu ove cifre, iz Okružnog tužilaštva Banja Luka tvrde da su u proteklih šest godina postigli zapažene rezultate u procesuiranju predmeta krivičnih djela ratnih zločina.

Upravo zbog te, kako dodaju, efikasnosti, Misija OSCE-a u BiH u izvještaju „Procesuiranje predmeta ratnih zločina od 2005. do 2010. godine“ navodi da je Okružno tužilaštvo Banja Luka, jedno od, kako je saopćeno, najuspješnijih i najaktivnijih u BiH posebno u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Kada su u pitanju suđenja za krivično djelo ratnog zločina protiv stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika trenutno se vode tri postupka u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Jedan predmet je proslijeđen na postupanje Tužilaštvu BiH.

Prilikom procesuiranja krivičnih djela ratnih zločina Tužilaštvo se susreće s određenim problemima, jer, kako navode, postupak istrage u ovim predmetima je veoma složen zbog proteka vremena, nedostatka objektivnih dokaza te nedostupnosti svjedoka.