{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Šarovića i Mektića novi zakon o akcizama je neprihvatljiv

S
24.11.2017. u 17:45
1
61
Za Šarovića i Mektića novi zakon o akcizama je neprihvatljiv
1
Za Šarovića i Mektića novi zakon o akcizama je neprihvatljiv
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da on i ministar sigurnosti Dragan Mektić ne bi glasali za Zakon o akcizama čak i da je uvažen zahtjev SDS-a kojim se traži garancija transparentnosti utroška prikupljenih sredstava.
"Čak i da je transparentno, mi smo protiv toga. Da li taj zakon bio transparentan ili manje transparentan i da li ga dobili sedam dana ranije ili pred samu sjednicu, za mene lično nije bitno. Mi generalno smatramo da nije dobar presing za taj zakon, posebno od međunarodnih finansijskih institucija", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, između teksta zakona koji je utvrđen na današnjoj sjednici Vijeća ministara i onih koji su ranije predlagani, nema suštinske razlike.

"To je skoro identičan tekst. Postoje neke korekcije koje, što se mene tiče, nisu toliko važne i više su tehničke prirode. Izmjene i neki detalji za Mektića i mene su nevažni. I sa izmjenama, zakon nije prihvatljiv za nas", kaže Šarović, ne navodeći o kojim izmjenama je riječ.

On smatra da ovo nije vrijeme za usvajanje ovog zakona i da je ta prilika propuštena prije više od godinu dana.

"Mislimo da se tako važan zakon ne treba donositi ni u ovakvoj atmosferi, ni na ovakav način. Ovo je potpuno pogrešan termin za donošenje ovog zakona. To smo uvijek uslovljavali `plavim dizelom`, a sa tim se nisu saglasili neki drugi, posebno iz Republike Srpske i Međunarodnog monetarnog fonda. Propuštena je mnogo bolja prilika", rekao je Šarović.

On je istakao da je insistirao da zakon ne može da ide u Parlamentarnu skupštinu BiH po hitnoj proceduri i da će tako i biti.

Vijeće ministara utvrdio je danas modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim se predviđa povećanje putarine za 0,15 KM i da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju autoputeva i puteva, kao i njihovu rekonstrukciju. Utvrđeno je da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: