Višegrad
0

Za sanaciju posljedica poplava 100.000 KM

FENA
Foto: Visegrad24.info
Foto: Visegrad24.info
Vlada RS-a razmatrala je danas novonastalu situaciju u općini Višegrad koju je proteklih dana zadesilo nevrijeme i odobrila interventno 100.000 KM pomoći za sanaciju posljedica poplave u ovoj lokalnoj zajednici.

Od Štaba Republičke civilne zaštite zatraženo je da, zajedno s općinskim komisijama u Višegradu i Bijeljini, utvrdi posljedice nastale štete i o tome informira Vladu RS-a.

U nastavku ranije prekinute sjednici entitetska vlada dala je i saglasnost na Pravilnik Komisije za koncesije RS-a o postupku prenosa ugovora o koncesiji i prenosu vlasničkih prava koncesionara.

Osnovni razlog za donošenje podzakonskog akta, Pravilnika o postupku prenosa ugovora o koncesiji i prenosu vlasničkih prava koncesionara sadržan je u namjerama da se oblast prenosa uredi podzakonskim aktom kako bi se izbjegle mogućnosti za nedozvoljene radnje od pojedinih koncesionara, koje se odnose na „trgovinu koncesijama“.

Donošenje pravilnika je bilo neophodno imajući u vidu da Zakon o koncesijama dopušta mogućnost prenosa ugovora o koncesiji na drugu pravnu osobu i prenosa vlasničkih prava koncesionara ukoliko se dogodi da iz organizacionih, finansijskih ili drugih opravdanih razloga koncesionar više nije u mogućnosti izvršavati obaveze iz ugovora o koncesiji, pod uvjetom da se pribavi odobrenje koncedenta i prethodna saglasnost Komisije.

Vlada RS-a razmatrala je i izvještaj o stanju u sektoru osiguranja RS-a te donijela određene smjernice, a usvojen je i Plan korištenja sredstava za šume u okviru tekućih grantova Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u 2009. godini, u iznosu od 2.350.000 KM.

Na sjednici je odobreno i proširenje operativnog budžeta u okviru zakonskog budžeta RS-a za 2009. godinu, u okviru Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, u iznosu od 9.670.165 KM.

Proširenje budžetskog okvira osigurat će se na poziciji Program socijalnog zbrinjavanja radnika, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.