BiH
0

Za sanaciju Narodnog pozorišta izdvojeno 156.000 KM

NINA
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila Program naplate raspoređivanja i usmjeravanja sredstava za pogodnosti građevinskog zemljišta, ostvarenih u 2003.

Prema tom programu, od 1,061 miliona KM, koliko je po toj osnovi ostvareno u prošloj godini, 347.000, odnosno 30 posto dobit će općine na kojima je renta ubrana. Ostatak od 714.000 KM pripada Kantonu Sarajevo, a jučer je utvrđena i namjena tih sredstava.

Za sanaciju fasade Narodnog pozorišta u Sarajevu bit će usmjereno 106.000 KM, dok će za unutrašnje uređenje biti izdvojeno dodatnih 50.000 KM. Tim će, kako je poslije sjednice Vlade kazao Denis Zvizdić, premijer Kantona, zaposlenicima Narodnog pozorišta, ali i ljubiteljima te vrste umjetnosti, biti dana potpuno obnovljena i renovirana zgrada Narodnog pozorišta.

Za sanaciju vile Herman, koju je prije nekoliko dana od općine Stari Grad, u zakup uzeo Kanton bit će utrošeno 200.000 KM. Taj novac će se utrošiti samo za prvu fazu sanacije vile, u kojoj će biti smješten muzej i Zavod za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa.

Dio novca bit će utrošen i za sanaciju zgrade Akademije likovnih umjetnosti, kojoj je, iako je nedavno renovirana, ponovno potrebna sanacija.

Vlada Kantona je na jučerašnjoj sjednici razmatrala i aktivnosti kantonalne inspekcije rada. U prva tri mjeseca ove godine, kako je kazano, u kontroliranim objektima evidentirano je 215 radnika na crno, a nakon upozorenja inspekcije, 157 radnika u tim objektima zasnovalo je radni odnos.