|

Za sanaciju brane Modrac 1,1 milion KM

Za sanaciju brane Modrac 1,1 milion KM
0
S
SRNA
11.11.2014. u 16:04
5
komentara
0

dijeljenja
Za sanaciju brane Modrac 1,1 milion KM
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na aneks ugovora o finansiranju i izvođenju radova sanacije Brane Modrac - faza tri, za čiji će završetak biti obezbijeđeno 1.098.541 KM.
Riječ je o ugovoru između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Javnog preduzeća za poljoprivrednu djelatnost "Spreča" Tuzla, kao naručioca, i tuzlanske firme "Tom sat", kao izvođača radova.

"Na urgentnost nastavka radova treće faze, ali i blagovremenog planiranja četvrte faze sanacije brane Modrac, ukazuje i činjenica da je u majskim poplavama zabilježen najviši nivo vode u akumulaciji od 203,42 metra nadmorske visine, odnosno sa visinom vode na prelivu brane od 3,42 metra", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

U saopštenju se navodi da je proračunima i analizama za sve ključne uticaje i uslove, uobičajenog i neuobičajenog, odnosno ekstremnog opterećenja, uzeta u obzir visina preliva od tri metra, što odgovara rangu pojave velikih voda jednom u 1.000 godina.

Visina preliva na brani Modrac 16. maja bila je skoro pola metra iznad visine, koja je u proračunima uzeta kao mjerodavna, izazivajući znatno veće vibracije, odnosno veći uticaj na samu branu, a poplavni talas, usljed trenutnog loma brane, predstavljao bi opasnost za stanovnike i industriju Lukavca, Gračanice, Petrova, Doboj Istoka, Doboja i nizvodno rijekom Bosnom.

Sa četvrtom fazom bio bi završen kompletan projekat sanacije brane Modrac i tek tada bi se uspostavila funkcionalnost objekta u pogledu stabilnosti i izdržljivosti.

Brana Modrac je izgrađena 1964. godine na rijeci Spreči, čime je i formirana hidroekumulacija, sa namjerom da obezbijedi dovoljne količine vode za proizvodne procese industrijskih kapaciteta na području opština Lukavac i Tuzla.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...