Uspostava vlasti
24

Za rukovodstvo Skupštine HNK izabrani Tomislav Martinović (HDZ) i Džafer Alić (SDA)

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je konstituirana Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za rukovodstvo su predloženi kadrovi HDZ-a i SDA, ali konačno formiranje vlasti će očito čekati dok taj proces ne bude okončan na novu Federacije BiH.

Nakon što je 30 zastupnika iz osam političkih stranaka preuzelo mandate i položilo zakletvu formirani su Klub Hrvata i Klub Bošnjaka, koji su predložili svoje kandidate za rukovodstvo skupštinom.

Klub Hrvata za svog predsjednika jednoglasno je izabrao Damira Džebu (HDZ), a Klub Bošnjaka izabrao je Džafera Alića (SDA).

Tomislav Martinović i Džafer Alić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Tomislav Martinović i Džafer Alić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Oni su za rukovodstvo Skupštine HNK većinom glasova izabrali Tomislava Martinovića (HDZ) i Džafera Alića (SDA), a ko će biti predsjedavajući, ko zamjenik dogovorit će se u narednom periodu.

Klub zastupnika Srba nije izabrao svog predstavnika, niti je predložio kandidata, te su kazali kako će sve ono što je obaveza Kluba ispoštovati u narednom periodu.

Na kraju je usvojen zaključak kojim se političke stranke obavezuju da do ponedjeljka 21. novembra dostave liste s imenima kandidata za Dom naroda FBiH kako bi CIK mogao izvršiti ovjeru.

Podsjetimo da je i prošli saziv Skupštine HNK funkcionirao bez trećeg člana i bez Kluba Srba.

Prema svemu, očito će uspostava vlasti u HNK, kako smo i najavljivali biti mukotrpan i dug proces, koji će zavisiti od formiranja vlasti na višim nivoima.

Činjenicu je da su se i sami predstavnici političkih stranaka u Hercegovini izjasnili kako će se vlast u ovom kantonu formirati po uzoru na Federaciju BiH, pa je bilo i za očekivati da se danas ne ode dalje od preuzimanja mandata i formiranja klubova naroda i prijedloga za novo rukovodstvo.

U ovom kantonu za formiranje vlasti je potrebna dvotrećinska većina, a politički dogovor još ne postoji, te se očekuju mukotrpni i dugotrajni pregovori stranaka o tome, ko će s kim, kako i na koji način, kao to i biva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Jedino je sigurno da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

Skupštinu HNK čine zastupnici osam stranaka: HDZ BiH: Slaven Zeljko, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Daniel Babić, Ivana Buntić-Jovanović, Damir Džeba, Slavko Bilić, Marija Matuško Oliver Soldo, Marija Bošković ; HDZ 1990: Ivan Odak, Danijela Mišura, Zoran Krešić; HRS: Vesna Šunjić, Mirko Vasilj; SDA: Irma Memidžan, Džafer Alić, Kemal Muratović, Salmir Kaplan, Dragica Suša, Nedžad Maksumić, Harun Kurtović; SDP: Ismet Lulić, Vesna Saradžić, Arman Zalihić; DF: Zoran Mikulić, Sadina Hejub; NES: Nermin Vrtić te NiP: Omer Hujdur.