{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za RS neprihvatljivo obilježavanje 11. jula

F
FENA
16.1.2009. u 14:29
0
95
Za RS neprihvatljivo obilježavanje 11. jula
0
Za RS neprihvatljivo obilježavanje 11. jula
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je u petak da je za "RS neprihvatljiv 11. juli kao datum obilježavanja stradanja tokom rata u BiH".
Komentirajući rezoluciju koju je Evropski parlament u četvrtak donio o Srebrenici, u kojoj poziva države članice EU-a i države zapadnog Balkana da obilježe 11. juli kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da Evropski parlament ima nadležnost da odluči "kako misli da treba, ali da ostaje gorak utisak da se samo potencira jedan događaj".

Iznio je i stav da je ta odluka "bila i utrka da se opere svijest nekih evropskih parlamentaraca".

On kaže kako je "činjenica da je u BiH poginulo 96.000 osoba i da se trebao naći odgovor na pitanje kojim bi se obilježilo ukupno stradanje, a ne izdvojio samo jedna događaj, koji može kasnije, a sada već jeste, biti predmet različitog političkog posmatranja".

Ističičući kako je neumanjivo da je u Srebrenici počinjen zločin, "koji je Haški sud okarakterisao kao lokalni genocid u BiH i ta se kvalifikacija ne spori", Dodik je dodao da, ukoliko je bilo koja odluka o obilježavanju usmjerena ka jačanju povjerenja i pomirenja, ona mora i da bude izbalansirana".

Dodik je zaključio na kraju da će 11. juli vjerovatno obilježavati zemlje EU, što on, naveo je, ne može da ospori, ali taj datum nije prihvatljiv za RS, već se može razgovarati o tome da se nađe jedan datum, kada će biti obilježeno stradanje svih u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: