Milorad Dodik
0

'Za RS neprihvatljiva bonska ovlaštenja'

SRNA
Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je na večerašnjoj sjednici Savjeta za implementaciju mira (PIK) u Sarajevu da je za Republiku Srpsku (RS) apsolutno neprihvatljiva buduća upotreba bonskih ovlaštenja.

"To što je visoki predstavnik Valentin Incko uradio, poslednje je u vezi sa bonskim ovlaštenjima. Rekao sam članovima PIK-a da RS više neće prihvatati bonska ovlaštenja, kao i da ćemo, ukoliko ne dostave dokaze zašto je smijenjen službenik Sipe Radislav Jovičić naći načina da tužimo one koji su takve malverzacije napravili u OHR-u", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka PIK-a liderima politčikih stranaka u BiH.

On je ponovio da podržava transformaciju OHR-a i da se treba riješiti pitanje državne imovine, odnosno ispuniti uslovi i ciljevi PIK-a koji se odnose na transformaciju kancelarije visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

"Jasno je rečeno da ustavne promjene nisu uslov za integrisanje u NATO i EU, ali,  ukoliko bude kapaciteta i to   se može uraditi", rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da je pruisustvovao pretposljednjem sastanku PIK-a. 

"Jasno je da se pred svaku sjednicu PIK-a situacija u BiH usložnjava i gotovo se može zaključiti da bi sa manje sjednica PIK-a i situacija bila stabilnija", rekao je Dodik.

Dodik kaže da je stekao uvjerenje da   lider SDA Sulejman Tihić nije učestvovao na sastancima prudske trojke, jer nije želio da "daje vjetar u leđa" odlukama PIK-a o zatvaranju OHR-a. 
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da   je  put ka EU i NATO   proces   i da se treba dogovarati  da  bi uslovi bili ispunjeni. 

"Put BiH u EU i NATO je proces, a ne fudbalska utakmica. Ostaje da dalje radimo i dogovaramo se  da  bi ispunili uslove na tom putu", rekao je Špirić i poručio:  "Ako je neko očekivao da će poslije ove sjednice PIK-a neko biti na patosu, grdno se prevario".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je rekao da je večeras čuo širok spektar ideja i mišljenja političkih lidera. 

On je ukazao na činjenicu da su mišljenja različita, ali da to nije ništa novo.

Incko kaže da ne dijeli Dodikovo mišljenje  u vezi sa   bonskim  ovlaštenjima  i istakao    da stoji iza svakog svog potpisa. 

On je posebno istakao činjenicu da je Dodik izrazio spremnost da učestvuje na svim sastancima političkih lidera  radi postizanja napretka u BiH, te dodao da bi takav susret trebalo da organizuju domaći politički lideri i da to bude domaći proces.
"Sve stranke izrazile su spremnost da učestvuju u nekom procesu koji se neće zvati prudski. Ja sam predložio da to bude proces za BiH ili možda stokholmski, jer će Švedska predsjedavati EU", kaže   Incko. 

Incko je rekao da do zatvaranja OHR-a neće doći do narednog sastanka PIK-a, ali će sigurno tada biti donesena važna odluka, ne precizirajući kakva.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je rekao nakon sjednice PIK-a da su politički lideri pokazali toliko različite stavove u rješavanju pitanja državne imovine i drugim pitanjima, da je to članovima PIK-a bilo nezamislivo.

On je zatražio od PIK-a i visokog predstavnika Valentina Incka da izmjene statut grada Mostara da  bi bio izabran gradonačelnik ovog grada.

Čović je najavio da će se politički lideri iz BiH sastati 9. juna u Dubrovniku, te dodao da je predložio Dodiku, Tihiću i Incku da prije toga, što je moguće ranije bude organizovan sastanak prudske trojke, na kojem bi bili analizirani dosadašnji rezultati.
Čović je izrazio nadu da će BiH dobiti novi ustav do kraja godine, jer, kako je rekao, sa dvoentitetskim uređenjem BiH nema evropsku perspektivu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da je BiH još dalje od zatvaranja OHR-a i rješavanja problema i ponovio ranije stavove u vezi sa zastojem provođenja dogovora  o  državnoj  imovini  i drugim važnim pitanjima.

"Generalno gledano, politički lideri su danas pokazali još veće razlike nego što su one u stvarnosti, tako da se nisu mogle naći dvije identične ocjene o situaciji u BiH i njenom rješavanju", rekao je Tihić.

On je potvrdio da je spreman da učestvuje na nekoj budućoj konferenciji, na kojoj  će eventulano biti  postignut  kompromis    i dodao da će tada biti potrebno učešće visokog predstavnika, koji bi bio svjedok dogovora i pomogao u njegovoj realizaciji.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić rekao je da je prisustvovao na   pet ranijih  sjednica PIK-a, a da do sada nije čuo toliko različitih tonova.

On smatra da se nije daleko odmaklo u ispunjavanju pet plus dva  uslova i ciljeva, što,  prema njegovom mišljenju,  nije dovoljno za zatvaranje OHR-a.

Ljubić je dodao da je potrebna i ustavna reforma, jer sadašnje stanje u BiH nije prihvatljivo za Hrvate.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić  je sa optimizmom konstatovao da je ova sjednica PIK-a korak u dobrom pravcu, jer BiH ide ka EU i NATO, ali i ponovio svoje stavove po pitanju državne imovine, istakavši da se "ništa naročito i novo nije čulo na sjednici PIK-a".

Silajdžić smatra da je potrebno sačiniti  popis cjelokupne državne imovine, nakon čega Savjet ministara BiH treba da naloži  državnom pravobraniocu da uknjiži svu tu imovinu na BiH u zemljišno-knjižnim kancelarijama.

Prema Silajdžićevom mišljenju, ukoliko Savjet ministara BiH odbije da izda takav nalog, visoki predstavnik bi trebao da nametne takvu odluku, kako bi se sproveo Član jedan Ustava i konačna presuda Suda BiH. 

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira sjednicu nastavlja sutra, kada će se sastati sa članovima kolegijuma domova Parlamentarne skupštine BiH, a potom će iza zatvorenih vrata razmatrati napredak u ispunjavanjau uslova za tranziciju OHR-a, reformski program EU, te političku situaciju u BiH.

Zaključke dvodnevne sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira   javnosti će sutra na konferenciji za novinare predstaviti visoki predstavnik u BiH, dok će supervizor za Brčko Rafi Gregorijan govoriti o superviziji u distriktu.