{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Rome 2,95 miliona KM iz državnog budžeta BiH

F
16.7.2013. u 14:57
2
5
Za Rome 2,95 miliona KM iz državnog budžeta BiH
2
Za Rome 2,95 miliona KM iz državnog budžeta BiH
Sa današnje sjednice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH je na prošloj sjednici donijelo Odluku da se za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite iz budžeta izdvoji 2,95 miliona KM.
Kako je Agenciji Fena rečeno u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, na prijedlog tog Ministarstva, Vijeće ministara BiH usvaja svake godine Odluku o rasporedu budžetskih sredstava za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite u iznosu od tri miliona KM.

Odluka o rasporedu budžetskih sredstava za rješavanje problema Roma za 2013. godinu je usvojena u istom iznosu, a sredstva se raspoređuju prema utvrđenoj namjeni: za stambeno zbrinjavanje Roma dva miliona KM; za zapošljavanje Roma 710.000 KM; za zdravstvenu zaštitu Roma 210.000 KM i za aktivnosti na ažuriranju podataka o potrebama Roma u BiH 30.000 KM.

"Sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma u iznosu od dva miliona KM u 2013. godini se realizuju putem javnog poziva za dostavljanje projekata, a finansiranje projekata se odvija prema utvrđenim odnosima o broju Roma (Federacija BiH 62,66 posto, Republika Srpska 31,34 posto i Brčko distrikt BiH šest posto). Svi projekti su namijenjeni za poboljšanje stambenih uslova Roma i infrastrukture i zasnivaju se na sufinansiranju od strane opština i implementatora", rečeno je Feni u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sredstva za zapošljavanje Roma se realizuju preko nadležnih zavoda za zapošljavanje, a namijenjena su za sufinansiranje zapošljavanja Roma kod poslodavca i za sufinansiranje samozapošljavanja Roma.

Sredstva namijenjena za zdravstvenu zaštitu se realizuju preko nadležnih zdravstvenih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: