{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za rekonstrukciju sarajevske palače pravde EC daje 1,72 miliona, a Norveška 90.000 eura

F
6.7.2007. u 12:20
0
0
Za rekonstrukciju sarajevske palače pravde EC daje 1,72 miliona, a Norveška 90.000 eura
0
Za rekonstrukciju sarajevske palače pravde EC daje 1,72 miliona, a Norveška 90.000 eura
Evropska komisija (EC) izdvojila je 1,72 miliona eura za rekonstrukciju zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu. Istovremeno, Vlada Kraljevine Norveške osigurala je 90.000 eura, a Kanton Sarajevo (KS) izdvojio je 800.000 KM za sufinansiranje radova na obnovi sarajevske palače pravde.
Memorandum o razumijevanju za realizaciju ovog projekta danas su u Sarajevu potpisali ministar pravde BiH Bariša Čolak, šef Odjela pri Generalnoj direkciji EC-a za proširenje Dirk Lange, predstavnica Ambasade Kraljevine Norveške u BiH Heidi Olufsen, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Branko Perić i ministar pravde i uprave KS-a Zlatko Mesić, te predsjednici Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu Begzada Gavrankapetanović - Salihagić i Goran Salihović.

Potpisivanje spomenutog dokumenta pozdravili su ministar pravde BiH Bariša Čolak i predsjednik VSTV-a Branko Perić, istaknuvši kako se investiranjem u pravosudni sistem BiH stvaraju pretpostavke za uspostavu efikasnog, neovisnog, profesionalnog i odgovornog pravosuđa.

Uz zahvalnost iskazanu u povodu osiguranja spomenutih finansijskih sredstava, kazali su kako je to poticaj pravosudnoj reformi u BiH koja predstavlja jedan od ključnih preduvjeta na putu ka evropskim integracijama.

EC-ov dužnosnik Dirk Lange napomenuo je kako "vladavina zakona" predstavlja ključni prioritet u zemljama zapadnog Balkana, uz uvjerenje da će realizacija ovog i sličnih projekata doprinijeti efikasnijem radu pravosudnih institucija.

EC je od 1999. do 2006. godine za sektor bh. pravosuđa izdvojio 83 miliona eura, od čega samo u posljednje četiri godine više od 40 miliona eura.

Procjena je kako će za projekt rekonstrukcije i renoviranja zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu (dva najveća suda u BiH) biti potrebno osigurati oko 3,25 miliona eura.

Ovim projektom predviđena je izgradnja dodatnih sudnica, prostorija za medijaciju, biblioteke i arhiva, te poboljšanje cjelokupne infrastrukture, uključujući kancelarijski prostor i stvaranje uvjeta za informatičko uvezivanje svih segmenata.

Ukoliko se osiguraju novci neophodni za realizaciju spomenutog projekta rekonstrukcija sarajevske palače pravde trebala bi početi u drugoj polovini godine, nakon što EC putem tendera odabere najboljeg ponuđača(e).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: