BiH
1

Za rekonstrukciju "Kastela" utrošeno 859.110 eura

FENA
Kastel
Kastel
Tokom novembra nisu u potpunosti bili povoljni uslovi za građevinske radove na rekonstrukciji banjalučke tvrđave “Kastel”, ali su, tvrde nadležni, ipak, završeni značajni poslovi.

Iz predpristupnih fondova Evropske unije (EU) za obnovu cjeline 9, odnosno prve faze na ovoj tvrđavi odobreno je 2,5 miliona eura.

Od početka rekonstrukcije, odnosno od juna ove godine pa do kraja novembra, ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi 859.110 eura.

Na zgradi Muzeja - kamenoj kući, između ostalog, izvršeno je malterisanje unutrašnjih zidova, montirana je horizontalna i vertikalna termoizolacija, te postavljena stolarija.

Istovremeno, izvedeni su i mašinski radovi koji su obuhvatili instaliranje toplotne podstanice, sistema podnog grijanja i ventilacije, te radovi na električnim instalacijama.

Također, u okviru cjeline 9, tokom novembra, važni radovi su obavljeni i na obnovi kule 5 i bedema.

Sljedeće godine će biti nastavljeni radovi u okviru cjeline 9, a očekuje se da počne i obnova cjeline 2 koja obuhvata ljetnu pozornicu.

Za cjelinu 2, EU je također izdvojila dodatnih 1,13 miliona eura.

Podsjećanja radi, sve do odluke da EU pomogne, godinama prije toga je ovaj najstariji historijski spomenik u Banjoj Luci, nekada i jako vojničko utvrđenje, na kojem su pronađeni i ostaci neolitskog gradinskog naselja, čekao na obnovu.

Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, na kojima je bio i veliki drveni konak koji je gledao na Vrbas, kao i niz zidanih objekata iz perioda dok je u tvrđavi bila Austrougarska vojska.

U planovima za sanaciju, restauraciju i revitalizaciju "Kastela" predviđeno je da se jedan dio ovih objekata obnovi da bi tvrđava dobila izgled što približniji nekadašnjem.