Kampanja u Sarajevu
0

Za rano otkrivanje limfoma važna je edukacija

FENA
Udruženje oboljelih od limfoma u BiH "Neven" organiziralo je danas u Sarajevu kampanju kojom su ukazali na značaj podizanja svijesti i edukacije stanovništva o simptomima limfoma - tumora limfnog sistema, zloćudne bolesti o kojoj većina bh. stanovništva malo zna ili nikad nije čula za taj oblik raka.

Predsjednik Udruženja Nazif Kašić kazao je Feni da ne postoje programi za rano otkrivanje limfoma (kao npr. kod raka dojke ili debelog crijeva), zbog čega je edukacija o toj bolesti od ključnog značaja za rano otkrivanje kad su šanse za izlječenje najveće.

"Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti", kazao je.

Naglasio je da je limfom teško prepoznati i veliki broj oboljelih nema simptoma ili su u pitanju nespecifični simptomi koji podsjećaju na simptome prehlade i gripe.

Iako nema pravila, prema dosadašnjim podacima od te bolesti u posljednje vrijeme obolijeva sve više mladih ljudi.

Kampanji podizanja svijesti o limfomu danas su se pridružili učenici volonteri Druge gimnazije Sarajevo. Oni su na trgu ispred BBI centra, obučeni u kostime osmišljene po uzoru na bajku o Snjeguljici i sedam patuljaka (sedam simptoma limfoma), kroz zabavu educirali stanovništvo o toj bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se godišnje u BiH dijagnosticira oko 270 novooboljelih, nerijetko u poodmakloj fazi bolesti.

Današnja kampanja upriličena je u povodu 15. septembra, Svjetskog dana svjesnosti o limfomu, a ove godine moto je "Možete li uočiti simptome limfoma". Kampanja namijenjena podizanju svijesti o limfomu narednih dana bit će održana i u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.