Zahtjev policije
108

Za ramazanski top u Velikoj Kladuši traženo da ima skladište za municiju i topdžiju

Piše: M. D.
Ramazanski top koji je Medžlis Islamske zajednice Velika Kladuša dobio kao dar prošlog ramazana od gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, ove godine nije u funkciji, iako je prošle godine svojim pucnjevima sa Starog grada najavljivao iftar.

Razlozi zbog kojih nije dozvoljeno korištenje ramazanskog topa su navodno formalno-pravne prirode.

"Prošle godine smo imali saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da možemo pucati ramazanskim topom u razlozima koji su isključivo islamske prirode, dakle obavještavanja o terminu iftara. Međutim to ove godine nije bilo dovoljno", kaže Ismet ef. Mustedanagić, glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša.

Prema njegovim riječima, iz MUP je traženo da imaju mjesto odnosno zatvoren prostor u kome će biti uskladištena municija za ramazanski top.

"Osim toga, od nas je traženo da angažiramo stručnu osobu koja će rukovati topom i ispaljivati plotune. Mi to nismo uspjeli da riješimo, nismo obezbijedili niti prostor niti pronašli osobu stručnu za rukovanje topom", objasnio je glavni imam.

Dodao je da su na Izvršnom odboru Medžlisa raspravljali o ovom problemu i zaključili da ne mogu finansijski zaokružiti ovaj "projekat", pa su zaključili da ramazanski top za sada "penzioniraju".