BiH
0

Za radnike "Ratarstva" iz Nove Topole još nema nema izlaza iz krize

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, nakon razgovora sa predstavnicima radnika „Ratarstva“ a.d. Nova Topola, da se pitanje tog preduzeća mora što prije riješiti, a nakon što pokušaj da se raskine kupoprodajni ugovor sa kupcem državnog kapitala preduzećem „VST Trendom“, koje nije ispunjavalo obaveze iz kupoprodajnog ugovora, nije uspio.

„Mi smo na bazi svih činjenica raskinuli ugovor i pokušali da u Centralnom registru hartije od vrijednosti vratimo akcije na državu što nije bilo moguće bez sudskog procesa ili sporazumnog raskida. Sporazumni raskid kupac uslovljava određenim pravima a pokazao se veoma nekorektinim prema radnicima i državi. Ušao je u proces kao prevarant koji je imao drugu namjeru, a ne da oživi to preduzeće“, izjavio je Dodik na pres-konferenciji.

Predsjednica Sindikata radnika „Ratarstvo“ a.d. Nova Topola Koviljka Šokčević izjavila je da radnici više nemaju strpljenja i da ne postoji ni jedan razlog da budu zadovoljni privatizacijom.

Krivca za lošu privatizaciju vide u Direkciji za privatizaciju i resornim ministrima iz perioda privatizacije.

„Direkcija za privatizaciju je prodala naš kapital i zaštitila kupca na štetu prodavca“, izjavila je Šokčević.

Šest mjeseci nakon prodaje državnog kapitala i ulaska kupca u posjed radnici su, kaže Šokčević, obavjestili Direkciju za privatizaciju da stvari u preduzeću ne idu na bolje.

Direkcija je kaznila kupca sa 550.000 KM, međutim, naglašava Šokčević, radnici od toga nisu imali nikakve koristi.

Za predsjednicu Saveza sindikata Republike Srpske Ranku Mišić primjer privatizacije Ratarstva je „još jedan primjer nerada onih koji su vrlo slobodno prodavali državni kapital i donosili odluke kako i kome prodati ono što je vlasništvo države ali zaboravljajući da trebaju kontrolisati ono što se zove obaveze iz kupoprodajnog ugovora“.

Kao posljedica toga, kaže Mišić, radnicima nije povezivan staž i nisu isplaćivane plate dok je istovremeno rastao konto kupca preduzeća.