BiH
0

Za Radmanovića pozitivno Lajčakovo djelovanje

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je pozitivinim dosadašnje djelovanje visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

On je izdvojio kao dobro “ozbiljno Lajčakovo zalaganje za evropski put BiH".

Radmanović je kazao da "nije za pohvalu" Lajčakov pokušaj nametanja određenih rješenja u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić smatra da Lajčakov potez da ode sa funkcije visokog predstavnika u BiH na novu dužnost “govori da se radi o karijernom diplomati”.

Šprić ističe da je Lajčak “imao najplemenitije namjere prema BiH, ali za njih nije imao podršku, kao njegovi prethodnici, ni od zemalja EU, ni unutar BiH”.

On je kazao da “biti ministar vanjskih poslova jedne zemlje članice EU i NATO-a, znači dobru karijeru, koju Lajčak zaslužuje”.

Naglasio je i da je vrijeme da se BiH okrene sebi, a ne visokom predstavniku, bez obzira ko on bio poslije Miroslava Lajčaka.

“BiH treba da se potrudi da u ovom intermecu postigne sporazume i progres i da ovo bude posljednji visoki predstvanik. To bi bila sreća za BiH. Nažalost, sve dok unutar BiH postoje lideri koji ne bi znali otići na posao da nije visokog predstavnika, bez obzira ko to bio, BiH se nalazi u lošoj situaciji“, dodao je Špirić večeras u izjavi za RTRS.