Korona usporila otvaranje
57

Za rad prvog centra za autizam u BiH godišnje će trebati milion maraka

A. K.
U formiranje centra za autizam u Tuzli utrošeno skoro milion maraka (Foto: A. K./Klix.ba)
U formiranje centra za autizam u Tuzli utrošeno skoro milion maraka (Foto: A. K./Klix.ba)
Građevinski radovi vezani za prvi centar za autizam u Bosni i Hercegovini su pri kraju, ali je pandemija koronavirusa usporila njegovo formiranje te još uvijek nije poznato da li će ustanova biti otvorena u Tuzli u aprilu iduće godine.

Centar za autizam u Tuzli, kao prva specijalizirana ustanova ovakve vrste u našoj zemlji, trenutno se nalazi u završnoj fazi građevinskog formiranja. Svi veliki zahvati su završeni, a sada se radi na unutrašnjem uređenju objekta.

"Mi smo sada u završnoj fazi radova, a u proteklom periodu građevinski poslovi su se odvijali predviđenom dinamikom. Mislim da ćemo tokom januara iduće godine završiti sve fine radove, poput lijepljenja keramike, postavljanja podova i krečenja zidova", kazao je predsjednik Udruženja Urdosa Meho Sadiković.

Meho Sadiković: Za prijem štićenika dobijamo pozive iz cijele BiH (Foto: A. K./Klix.ba)
Meho Sadiković: Za prijem štićenika dobijamo pozive iz cijele BiH (Foto: A. K./Klix.ba)

U rekonstrukciju i dogradnju objekata u kojima će funkcionisati centar za autizam do danas je utrošeno okvirno milion konvertibilnih maraka, a za završetak svih poslova nedostaje još blizu 200.000 KM.

"Samo opremanje centra će koštati između 150 i 200 hiljada maraka, a ukupni kapaciteti će iznositi 20 kreveta. Upravo toliko osoba je i predviđeno za kontinuiran boravak, s tim da ćemo imati i mogućnost primanja štićenika u dnevni centar. Naše udruženje ima 70 članova, a već sada dobijamo pozive iz ostalih dijelova BiH za prijem osoba", navodi Sadiković, istaknuvši da će centar funkcionisati u skladu sa svim evropskim standardima.

Paralelno s građevinskim radovima interresorna grupa Vlade Tuzlanskog kantona kreira zakon kojim će biti omogućeno formiranje javne ustanove centra za autizam. Riječ je o kompleksnom dokumentu čiju je kompletnu izradu usporila pandemija.

"Izrada zakona je pri samom kraju, a postojale su projekcije da će sve biti završeno do aprila iduće godine. Tuzlanski kanton ima kadar koji se zapošljava u ovakvim ustanovama, ali će im biti potrebna dodatna edukacija u centrima u Osijeku i Zagrebu. Upravo nas je pandemija usporila u njihovom odlasku tamo, tako da sve procedure još uvijek nismo završili", izjavio je savjetnik premijera TK za društvene djelatnosti Admir Hrustanović.

Admir Hrustanović: Izrada zakona u toku (Foto: A. K./Klix.ba)
Admir Hrustanović: Izrada zakona u toku (Foto: A. K./Klix.ba)

Osobe s dijagnosticiranim autizmom, odnosno razvojnim poremećajem iz tuzlanske regije od 2015. godine čekaju na formiranje centra koji će njima i njihovim roditeljima biti od velike koristi. Nakon brojnih previranja radovi na rekonstrukciji objekta u kojem će centar biti smješten intenzivirani su koncem prošle godine.

"Roditelji djece s autizmom, koji su udruženi u Urdosu, doista zavređuju pažnju ovoga društva. Također, ta djeca koja mogu učestvovati u formiranju boljeg sutra na našem prostoru zavređuju našu pažnju i mi smo u prethodnom periodu uložili maksimalne napore da se ovaj objekt što prije privede svrsi", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

Denijal Tulumović: U centru neće biti stranačkog zapošljavanja (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović: U centru neće biti stranačkog zapošljavanja (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema dosad utvrđenom konceptu rada, centar za autizam u Tuzli će se finansirati od vlastitih te budžetskih sredstava Tuzlanskog kantona. Na godišnjem nivou za njegov nesmetan rad bit će potrebno okvirno milion konvertibilnih maraka.

"U tom centru neće biti primanja zaposlenika po političkoj, nacionalnoj, spolnoj ili bilo kojoj drugoj strukturi, već upravo po profesionalnosti, jer jedna takva populacija zahtijeva najprofesionalnije i ljude koji imaju strpljenja, volje i želje za rad s takvom djecom", naveo je Tulumović.

U našoj zemlji još uvijek ne postoji referalni centar za autizam, a to će biti omogućeno formiranjem ustanove u Tuzli. Specijalistički tim nudit će i mogućnost rane detekcije autizma i adekvatne rehabilitacije.