Završena rekonstrukcija
0

Za promet otvoren most u Jošanici kod Sarajeva

Sarajevo-x.com
Od sinoć je, nakon završenih sanacionih radova, u funkciji most u Jošanici (Vogošćanska petlja).

Sanacija mosta, na cesti M-18 preko rijeke Bosne, željezničke pruge i magistralne ceste M-5, počela je 10. oktobra prošle godine te je saobraćaj na ovoj lokaciji bio potpuno obustavljen, odnosno preusmjeren na alternativne pravce.

Projekt je koštao oko tri miliona KM, implementator je JP Direkcija cesta FBiH, a izvođač radova ŽGP Sarajevo. Novac za sanaciju ovog mosta osiguran je iz kredita Svjetske banke.

Inače, most u Jošanici je nakon rata saniran u dva navrata – sanirana je njegova oprema i postavljena je rasvjeta. Novom rekonstrukcijom sva uočena oštećenja na konstrukciji su otklonjena, a oprema je u potpunosti zamijenjena.

"Geometrija rekonstruiranog mosta na lijevoj obali je usklađena visinski i situaciono sa novoprojektiranim rješenjem kružnog raskršća u sklopu sarajevske obilaznice i spoja na autocestu. Na desnoj obali se nakon rekonstrukcije mosta novoprojektirana niveleta uklopila u postojeću cestovnu infrastrukturu prema Vogošći i prema Semizovcu", rekli su nam iz Direkcije za ceste FBiH.

Također, kako nam je rečeno, postavljena nova kolovozna ploča srednje debljine u osovini mosta 10 cm, kao i poprečni nosači na srednjim stubovima.

"Rekonstrukcijom je povećana i nosivost mosta sa 30 na 45 tona. Ugovoreni rok za završetak radova bio je 8. februara 2010. Radovi su tekli predviđenom dinamikom, ali je rok za završetak produžen zbog povećanja obima radova na temeljenju stubova broj 4 i 5, radova na preusmjerenju saobraćaja, izmiještanja instalacija i uklapanja mosta u postojeće saobraćajnice, kao i zastoja radova zbog protesta stanovnika MZ Krivoglavci i nepovoljnih vremenskih uvjeta", naveli su iz Direkcije za ceste FBiH.