Potpisan ugovor sa EBRD-om
45

Za projekte vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo 30 miliona eura

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zamjenica direktora tima za infrastrukturu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O'Grady i direktorica KJKP “Vodovod i kanalizacija“ Muamera Srna potpisale su danas u Sarajevu supsidijarni ugovor o zajmu vezanom za projekte vodovoda i otpadnih voda.

Potpisnice ugovora su naglasile njegov značaj u smislu ulaganja u vodovodni i kanalizacioni sistem i urednog vodosnabdijevanja. Očekuje se da se ubrzaju preostale aktivnosti po tom ugovoru, te da radovi započnu krajem ljeta.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su premijer KS-a Suad Zeljković i kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović.

Ministar Petrović je kazao da se nada da će u idućih mjesec do mjesec i po dana biti obavljene ostale formalnopravne procedure i da će krajem ljeta započeti radovi neophodni za smanjenje gubitaka vode. Riječ je o postupcima i procedurama koje trebaju unaprijediti kompletan sistem vodosnabdijevanja KS-a.

"Nadam se da ćemo u narednih pet do šest godina gubitke u vodovodnoj mreži KS-a svesti na evropske dozvoljene parametre i da će stanovnici imati uredno vodosnabdijevanje kvalitetnom vodom", kazao je Petrović.

Po njegovim riječima, ukupan iznos kredita je 30 miliona eura i trošit će se tri godine. Prva tranša je deset miliona eura i za nju su završeni svi projekti. Po deset miliona eura odnosi se na 2014. i 2015. godinu, a radit će se na vodovodnoj mreži, na poboljšanju elektrosnabdijevanja prije svega Bačeva, poboljšanju uvjeta za sigurno higijensko održavanje i tretman vode, a dio sredstva trebao bi biti namijenjen i za vodomjere.

Zeljković je pojasnio da je danas potpisan jedan od tri ugovora, te da će uslijediti potpisivanje ugovora između Vlade FBiH i EBRD-a, te supsidijarnog sporazuma između KS-a i Federacije.

Naglasio je da je razgovarano i o imlementaciji drugog dijela kredita EBRD-a koji je vezan za saobraćajnice, te da su dogovorene aktivnosti koje trebaju ubrzati dinamiku implementacije tog projekta.