{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za programe nauke 1.700.000 KM u ovoj godini

F
13.6.2007. u 15:53
0
0
Za programe nauke 1.700.000 KM u ovoj godini
0
Za programe nauke 1.700.000 KM u ovoj godini
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je u srijedu prijedog raspodjele budžetskih sredstava namijenjenih za programe nauke u ovoj godini koja iznose 1.700.000 KM.
Ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo kazao je u srijedu na pres-konferenciji kantonalne vlade da je od tog iznosa izdvojeno 200.000 KM za kongres o genocidu koji će biti održan u Sarajevu i dijelom u Srebrenici. Riječ je o skupu međunarodnog karaktera koji će okupiti naučne radnike i univerzitetske profesore sa svih kontinenata.

Za sufinansiranje tehničke obrade magistarskih radova i doktorskih disertacija izdvojeno je 300.000 KM.

"Raspisat ćemo konkurs za dodjelu ovih iznosa, a na njih mogu računati samo oni koji imaju zakazane termine odbrane magistarskih radova ili doktorskih disertacija“, kazao je Kešo.

Za održavanje kontinuiteta finansiranja dijela naučne infrastrukture izdvojeno je 237.099 KM.

Za naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne projekte izdvojeno je 522.911 KM. Taj novac bit će dodijeljen putem konkursa.

Za strateške, dugoročne projekte izdvojeno je 100.000 KM. Polovina tog iznosa je za općeslavenski lingvistički atlas, a ostatak je za enciklopediju Bosne i Hercegovine.

Za urgentne projekte izdvojeno je 60.000 KM, tipa regionalnih, evropskih i svjetskih konferencija ili podrške izdavanju naučnih časopisa i sl.

Iako Kanton Sarajevo podržava naučne projekte i za njih izdvaja novac, ministar Kešo smatra kako je to ipak daleko od glavnog strateškog cilja - iz ukupnog kantonalnog budžeta godišnje izdvajati dva posto za projekte nauke.

"Da smo ove godine izdvojili, odnosno da smo mogli izdvojiti dva posto, to bi iznosilo 14 miliona KM. To je naš strateški cilj“, naglasio je.

U ovoj godini je za potrebe programa nauke, naučnih instituta i projekata organizacije učešća domaćih stručnjaka na konferencijama unutar BiH ili van nje izdvojeno oko šest miliona KM. Cilj od 14 miliona KM postavljen je 2005. za 2009. godinu.

"Smatram da bismo tek tada mogli govoriti o podršci koja bi bila na nivou izdvajanja drugih evropskih zemalja. U ovom trenutku smo još daleko od toga“, kazao je ministar Kešo.

Vlada KS-a je posebnom odlukom izdvojila u srijedu 120.000 KM za finansiranje troškova manifestacije „Svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu u 2007. godini“ 30. juna na Zetri.

Tada će biti uručene 23 nagrade po 1.000 KM najboljim studentima sa svakog fakulteta i akademije Univerziteta u Sarajevu. Taj iznos će, kazao je ministar, biti uplaćen na štedne knjižice tih studenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: