{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za prevenciju HIV infekcije u BiH osigurano 16,6 miliona dolara

F
31.10.2013. u 15:49
9
3
Za prevenciju HIV infekcije u BiH osigurano 16,6 miliona dolara
9
Za prevenciju HIV infekcije u BiH osigurano 16,6 miliona dolara
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovini i rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Sredoje Nović i Yuri Afanasiev, potpisali su danas u Sarajevu projektni dokument za drugu fazu HIV projekta "Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u BiH", za koji će biti izdvojeno 16,6 miliona američkih dolara u cilju sprečavanja širenja HIV infekcije.
Vijeće ministara BiH još 2002. godine formiralo je Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV-a i AIDS-a u BiH kao odgovor na globalnu epidemiju HIV/AIDS-a u skladu sa UN deklaracijom o posvećenosti HIV/AIDS-u i drugim međunarodnnim dokumentima.

Ministar Nović naglasio je danas nakon potpisvanja ovog dokumenta da se u BiH nekoliko godina HIV infekcija drži pod kontrolom, iznoseći podatak da su u BiH zabilježna 222 slučaja infekcije HIV-a s deset do 12 novih slučajeva godišnje, ali su prevencije potrebne kako se broj inficiranih ne bi uvećavavao.

Sredstva za ovu namjenu izdvojena su iz Globalnog fonda kojim upravlja UNDP, a do sada su ga uspješno provodile institucije zdravstva na svim nivoima uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH i u saradnji s organizacijama civilnog društva specijaliziranim za rad s grupama populacija koje su najviše izložene riziku HIV infekcije.

"Od decembra 2006. do novembra 2012. godine u BiH u HIV program investirano je oko 26 miliona američkih dolara iz granta Globalnog fonda. U posljednje dvije godine ovim programom obuhvaćeno je oko 7.000 pripadnika visoko rizičnih grupa populacije, 12.500 Roma, migranata i povratnika, a prevetivne usluge su pružene i za 770 zatvorenika"; podsjetio je Nović.

Ministar Nović je napomenuo da BiH ima obavezu da aktivnosti koje su sprovođene kroz projekte implementacije grantovima Globalnog fonda učini održivim i nakon završetka projekta.

Rezidentni predstavnik UNDP Yuri Afanasiev podsjetio da je projekt počeo 2006. godine, a predstoji još dvije godine implementacije projekta.

"Iako se postavlja pitanje zašto se toliko sredstava ulaže u problem koji u BiH nije primaran, istovremeno se možemo zapitati da li bi HIV infekcija bila veliki problem u BiH da ova sredstva nisu uložena", kazao je Afanasiev.

Kao drugi milenijski cilj je smanjenje infekcija tuberkuloze, a Afanasiev napominje da u tom slučaju situacija nije tako dobra kao što je slučaj sa HIV infekcijom, ali je izrazio nadu da će se u naredne dvije godine broj infekcija tuberkuloze početi smanjivati.

U narednom periodu radit će se na sprječavanju novih slučajeva infekcije HIV-om, pružanju podrške za one koji su HIV pozitivni, povećavanju usluga neophodnih za prevenciju HIV infekcija kao što su edukacija te razvijanju kapaciteta tijela vlasti i civilnoga društva na polju koordinacije i implementacije svih programskih politika u ovoj oblasti.

Potpisivanju današnjeg dokumenta prisustvovali su i predstavnici Globalnog fonda, predstavnici institucija zdravstva i nevladinog sektora u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: