{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za povrede sigurnosti na radu kazne u dinarima

S
8.10.2009. u 12:46
0
20
Za povrede sigurnosti na radu kazne u dinarima
0
Za povrede sigurnosti na radu kazne u dinarima
Glavni inspektor rada u Federaciji BiH Muhamed Pašukanović izjavio je danas Srni da se na području FBiH u oblasti sigurnosti i zaštite zdravlja na radu još primjenjuju propisi iz 1990. godine koji predviđaju kazne u dinarima pa je inspekciji nemoguće da adekvatno sankcionišu prekršioce.
"Zakon o radu je donesen, međutim imamo problem sa oblasti sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu jer su tu propisi koji su doneseni još devedesete godine i danas su prevaziđeni. Ako ništa, ono zato što su nam kazne u dinarima pa ne možemo da primjenjujemo adekvatne kaznene odluke", rekao je Pašukanović, koji u Beogradu učestvuje u radu Druge konferencije Regionalnog saveza inspekcija rada jugoistočne Evrope, Azerbejdžana i Ukrajine.

Pašukanović ističe da je Zakon o zaštiti na radu u više navrata dolazio do vlade, ali do sada nije usvojen i napominje da je to "svakodnevan problem inspekciji zato što nisu u mogućnosti da adekvatno sankcionišu prekršioce".

On navodi da Inspektorat radi i sa nedovoljnim brojem inspektora.

"Smatramo da na 120.000 registrovanih subjekata u FBiH broj od 75-76 inspektora rada nije dovoljan. Tako da bi u svakom slučaju bi trebalo pokušati da se poveća broj inspektora", rekao je Pašukanović.

On napominje da se trenutno vrši obuka inspektora kako bi se ovaj broj inspektora koji postoji iskoristio što efikasnije.

Prema njegovim riječima, Inspektorat nastoji da uvede integrisanu inspekciju, odnosno da inspektori za oblast radnih odnosa vrše i nadzor iz oblasti sigurnosti i zaštite zdravlja i obratno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: