BiH
0

Za pomoć radnicima "Sarabona" Vlada KS-a izdvojila 180.000 KM

FENA
Vlada Kantona Sarajevo danas je na redovnoj sjednici, s pozicije Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, odobrila 5.062.920 KM za finansiranje programskih aktivnosti za august, a koja proizilaze iz Zakona o zaštiti porodica s djecom, Zakona o zaštiti civilnih žrtva rata, Zakona o raseljenim osobama i izbjeglicama i Zakona o socijalnoj zaštiti.

S pozicije istog ministarstva odobreno i 1.093.950 KM s ciljem subvencioniranja socijalno ugroženih kategorija stanovništva zbog uvođenja PDV-a i to za korisnike stalne novčane pomoći, korisnike njege i pomoći III kategroije - stare i nemoćne osobe, korisnike prava na subvencioniranje troškova grijanja i korisnike javnih kuhinja.

Vlada Kantona Sarajevo odobrila je i 180.000 KM namijenjena radnicima "Sarabona" d.d Sarajevo zbog uplate zdravstvenog osiguranja, te isplate jednokratne novčane pomoći po 100 KM.

S pozicije Ministarstva za rad, socijalnu politku, raseljene osobe i izbjeglice odobreno je 15.518 KM za sanciju kanalizacione mreže, odnosno sanaciju i izgradnju kišnih i lokalnih šahtova i cijevi u prihvatnom centru "Plantaže" - Gladno Polje, Općina Ilidža, u kojem privremeno borave raseljene osobe.

Također je odobreno i 10.000 KM za sufinansiranje dijela troškova i popravki i sanacije na objektu koji se koristi kao "Sigurnosna kuća", odnosno Sklonište za ženu i djecu žrtve nasilja u porodici.

Na istoj sjednici Vlada je odobrila 2.000.000KM s pozicije Ministarstva prometa i komunikacija za plaćanje privremenih finansijskih situacija, koje se odnose na realizaciju Projekta izgradnje Sjeverne longitudinale, Projekta rekonstrukcije saobraćajnice Marijin-Dvor- Vjećnica - Marijin-Dvor i Projekta rekonstrukcije saobraćajnice u ulici Aleja Bosne Srebrene.

S pozicije istog ministarstva odobreno je i 1.155.000 KM na ime podrške tekućem poslovanju KJKP "Gras" za septembar i 400.000 KM za remont i modernizaciju tramvaja u ovom javnom kantonalnom preduzeću. Odobreno je i 250.000 KM za rekonstrukciju puta Mrakovo-Popovići u općini Ilijaš.

Iznos od 4.468.500 KM odobren je s pozicije Ministarstva za boračka pitanja za redovnu djelatnost Ministarstva u julu i to za tekuće grantove i grantove neprofitnim organizacijama.

S pozicije Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida odobreno je 103.200 KM za redovnu djelatnost Fonda za juli.

Na istoj sjednici izdvojeno i 10.000KM s pozicije Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo za plaćanje troškova prijevoza djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobiliziranih boraca na ljetovanje u Veneciji, koje organizira Fond Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila žrtava rata IKRE, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.