Općina Centar
64

Za pomoć penzionerima za nabavku lijekova izdvojeno 65.000 KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Za pomoć penzionerima za nabavku lijekova Općina Centar izdvojila 65.000 KM Općina Centar Sarajevo godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć osobama treće životne dobi, a posebno onima koji nisu u mogućnosti sa njihovim minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su svakako i lijekovi.

Ovom vrstom općinske pomoći godišnje je obuhvaćeno između 800 i 900 penzionera. Imajući u vidu da od ukupno 12.000 penzionera sa područja središnje sarajevske općine, njih oko 6.000 ima minimalnu penziju od 326 maraka mjesečno, Općina Centar je u budžetu za 2017. godinu obezbijedila 65.000 maraka za subvencioniranje penzionerima nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, što je više u odnosu na prethodnu godinu kada je za tu namjenu izdvojeno 45.000 maraka.

Općinski načelnik Nedžad Ajnadžić donio je 12. aprila 2017. godine Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa područja općine Centar. Pravilnikom su utvrđeni kriteriji i način dodjele ove pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste ili konzilija i predračuna iz apoteke za određeni period u toku tekuće godine. Sredstva sa ovog budžetskog granta raspoređuje općinski načelnik na prijedlog Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar. Ranijih godina raspodjela sredstava za jednokratne novčane pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji nisu na esencijalnoj listi vršila se putem Udruženja penzionera Centar, odnosno njihovih povjerenika u mjesnim zajednicama.

Prema odredbama usvojenog pravilnika, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za kupovinu lijekova mogu ostvariti svi penzioneri koji imaju prebivalište na području Centra ili imaju boravište po osnovu statusa raseljenih lica i izbjeglica u općini Centar. Tako penzioneri čije su penzije do 450 KM mogu dobiti jednokratnu pomoć za period do četiri mjeseca tretmana, dok oni sa iznosom penzije do 700 KM mogu dobiti jednokratnu pomoć za period od tri mjeseca tretmana. Penzioneri sa penzijom do 1.000 maraka mogu dobiti pomoć za period od dva mjeseca tretmana, a oni sa iznosom penzije preko 1.000 maraka novčanu pomoć za jedan mjesec tretmana.

Ova vrsta pomoći dodjeljuje se na osnovu kriterija utvrđenih Pravilnikom, a na pismeni zahtjev koji treba podnijeti Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar tokom cijele godine.