Sarajevsko preduzeće
0

Za pojedine GRAS-ove vozače se sumnja da su zaposleni uz krivotvorene dokumente

B. R.
Ilustracija (Foto: N. G./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: N. G./Klix.ba)
U izvještaju o stanju u sarajevskom preduzeću GRAS je istaknuto i to da se sumnja da su pojedini vozači krivotvorili dokumente potrebne za prijem u radni odnos.
Izvještaj o postupanju po prijavama nepravilnosti u GRAS-u i analizu izvještaja o finansijskoj reviziji sačinio je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo.

Sadržaj izvještaja je objavljen u petak, 28. maja, a u njemu je istaknuta i prijava o konkurisanju na radnu poziciju vozača predavanjem sumnjivih dokumenata. Potcrtano je da su zbog toga već podnesene krivične prijave.

"Bitno je istaći i podatak da je Ured, postupajući po zaključku Vlade Kantona Sarajevo od 13. decembra 2019. godine, koji se odnosi na provjeru vjerodostojnosti diploma, podnio Tužilaštvu Kantona Sarajevo tri krivične prijave protiv radnika GRAS-a, i to 23. oktobra 2020. i 14. januara 2021. zbog sumnje da su ove osobe počinile krivično djelo krivotvorenja isprave, na način da su prilikom prijema u radni odnos na radno mjesto vozač predale - upotrijebile diplome za koje je naknadnim provjerama utvrđeno da nisu vjerodostojne", naglašeno je.

Pozivajući se na informaciju iz Kantonalnog tužilaštva, iz Ureda su ukazali na to da je na osnovu krivičnih prijava tužilaštvo formiralo predmete te da se poduzimaju radnje u svrhu donošenja tužilačke odluke.

Poručeno je da Ured svakodnevno prima prijave o korupciji i drugim nepravilnostima, vrši njihovo evidentiranje, razmatra njihovu osnovanost, provjerava ih, prikuplja dokumente koje analizira te ih nakon toga eventualno prosljeđuje nadležnim organima na postupanje.

Prilikom obrazlaganja ovog izvještaja, šef Ureda Erduan Kafedžić je naglasio da je od 2008. do 2018. kantonalna vlada po različitim osnovama na GRAS potrošila 169,5 miliona KM.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto tvrdi da posjeduju videosnimke na kojima se vidi kako je grupa ljudi upravljala ovim preduzećem.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je, između ostalog, naveo da su dijelovi vozila prodavani i preko internet oglasnika.

Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta je rekao da su "razni mešetari pokušavali zastrašiti vladu i dovesti u situaciju da javni prijevoz stane". Poručio je da vlast nema namjeru novcem građana kupovati socijalni mir u GRAS-u.

Ponovio je da će se ovo preduzeće morati potpuno reorganizovati kako bi postojao adekvatan javni prijevoz.