BiH
0

Za podršku uređenju parka Kalin-hadži Alijine džamije 10.000 KM

Klix.ba
Iz budžeta Općine Centar Sarajevo izdvojeno je deset hiljada maraka Zavodu za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, a navedena sredstva namijenjena su za podršku očuvanju i uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, koji se nalazi na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva.

Protokol o donaciji navedenih sredstava, kojeg je u ime Općine Centar prethodno potpisao načelnik Dževad Bećirević, u ime Zavoda potpisao je 21. aprila 2015. godine direktor ove ustanove Munib Buljina.

Prema riječima Buljine, sredstva će biti utrošena za izradu izvedbenog projekta revitalizacije arheoloških nalaza Kalin-hadži Alijine džamije i uređenja kompletnog lokaliteta parka. Kako je poznato, na ovom mjestu nalazila se Kalin-hadži Alijina džamija koja je izgrađena 1535. godine, a srušena 1947. godine. Osim džamije, tu se nalazilo mezarje i mekteb.

"Godinama je ovaj lokalitet propadao i predstavljao jednu ružnu sliku u centru grada. Napravili smo idejni projekt koji je prezentiran na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Centar 11. decembra prošle godine i slijedom toga u budžet Općine Centar su uvrštena sredstva za izradu projektne dokumentacije. Namjera je da uklonimo ruglo i uredimo pomenuti prostor, što je svima u interesu", naglasio je Buljina.

Općina Centar, kako je kazao Buljina, ima dobru saradnju sa Zavodom za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

"Ovo nije prvi put da sarađujemo sa Općinom Centar. Već smo zajednički radili na projektu revitalizacije Panjine kule. Spasili smo jedan značajan objekat sa aspekta kulturno-historijskog naslijeđa. Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati slične projekte", istakao je Buljina.

Potpisivanju protokola prisustvovala je pomoćnica načelnika Općine Centar za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero.