BiH
0

Za palaču predsjednika RS-a potrošeno 11 miliona KM, nabavke vršene suprotno zakonu

FENA
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a utvrdila je da je rekonstrukcija i adaptacija Palače predsjednika RS-a u Banjoj Luci koštala oko 11 miliona KM, a da su u provođenju tog projekta uočene brojene nepravilnosti.

Tokom radova na tom zdanju, koje će biti svečano otvoreno 24. aprila, kako je rekao glavni revizor RS-a Boško Čeko, uočeno je niz kršenja zakona, kod ugovaranja radova, usluga i nabavke opreme i kod načina plaćanja.

Sve ove stavke, kazao je Čeko na pres-konferenciji, nisu vršene tako da se osigura ekonomično i racionalno trošenje novca, dok su troškovi ugovorenih usluga prikazani manji za oko 400 hiljada KM

Služba predsjednika RS-a, kada je u pitanju rekonstrukcija Palače, nije provodila nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, budući da je bivši predsjednik RS-a Milan Jelić 11. maja prošle godine donio odluku o tajnosti ugovora i tehničke dokumentacije u vezi s rekonstrukcijom, adaptacijom i opremanjem Palače predsjednika RS-a.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović je potvrdio da je razriješen dužnosti generalni sekretar predsjednika RS-a Mirko Stojić, koji je bio odgovorna osoba za ove poslove, a donijeto je i više akata o novoj organizaciji i načinu rada ureda predsjednika i Fondacije "Dr. Milan Jelić".

Također, Čeko je potvrdio da je na ime zakupa stambenog prostora za generalnog sekretara Mirka Stojića plaćano mjesečno 2.500 maraka, iako ova naknada u skladu s odlukom Vlade RS-a može iznositi maksimalno 600 KM.

Naveo je i da je bilo i drugih troškova koja nisu predviđena budžetom RS-a, poput naknade za odvojeni život i školovanje koje je sam sebi odobravao generalni sekretar Službe predsjednika RS-a Stojić.

Prema podacima Glavne službe za reviziju, neracionalna trošenja novca evidentirana su i u uredima predsjednika RS-a u Modriči, koji bi trebao biti zatvoren, ali i u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik RS-a Kuzmanović najavio je da će biti ponovo reguliran status Fondacije “Dr. Milan Jelić, te utvrđeni novi kriteriji za stipendije studentima, jer je bilo i tu neplanskog probijanja budžeta, ali i sukoba interesa u upravljačkim strukturama Fondacije.

“Većina primjedbi uočena je kad sam preuzeo dužnost, već 1. januara, kada su i preduzete određene mjere na otklanjanju nedostataka”, naveo je Kuzamnović.

Palača predsjednika RS-a smještena je u nekadašnjoj zgradi SDK-a, koja je pod zaštitom Grada.