{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za ostale i putne troškove Savez logoraša BiH izdvojio 250.000 KM

12.3.2015. u 15:09
64
Za ostale i putne troškove Savez logoraša BiH izdvojio 250.000 KM
64
Tokom 2014. godine većina sredstava kojima je raspolagalo Udruženje logoraša BiH potrošena su na ostale i putne troškove, tačnije blizu 255.00 KM
Ovo je za Klix.ba ustvrdio Nusret Teletović, član Nadzornog odbora Saveza logoraša BiH, pozivajući se na Izvještaj o uspješnosti poslovanja za 2014. godinu.

Naime, Udruženje logoraša BiH, čiji je predsjednik Jasmin Mešković, svake godine dobiva određena sredstva iz budžeta Federacije BiH, blizu 400.000 KM, također živi i od donacija koje stižu na njegov račun.

Neka opravdaju trošenje 201.000 KMPrema Teletovićevim riječima, upravo ta sredstva se nezakonito i netransparetno troše, umjesto da se njima pomaže itekako ugrožena populacija logoraša.

"Navodno je Upravni odbor Udruženja donio odluku o utrošku sredstava, ali to nije mogao već je to morala uraditi Skupština. Ja sam zahtijevao da mi se da uvid u utrošak sredstava kako bi se vidjelo da li su namjenski potrošena, kao i da se članovi Nadzornog odbora obavještavaju o odlukama. Od tada na mene počinje hajka, ignorisanje i nepozivanje na sjednice Nadzornog odbora", kazao je Teletović.

Prema njegovim riječima, tako članovi Nadzornog odbora nisu željeli odgoditi ni posljednje zasjedanje, a pošto ih je obavijestio da u vrijeme planiranog sastanaka ima zakazan termin za posjetu ljekaru u austrijskom Gracu.

Nusret Teletović (Foto: Klix.ba)
Nusret Teletović (Foto: Klix.ba)


"Onemogućeno mi je da prisustvujem toj sjednici koja je održana bez mene uprkos činjenici da sam o svemu obavijestio nadležne, pa i predsjednika NO, kao i predsjednika Skupštine. Sastanak je ipak održan bez mene i tako nisam ni dobio obrazloženje koje sam tražio, odnosno na što je utrošena 201.000 KM u 2014. godni pod stavkom "ostalo", kao i kome se isplaćuju putni troškovi u iznosu od 54.127 KM. Pa ja sam kao član NO imao putne troškove od 260 KM tokom prošle godine", kazao je Teletović.

On zahtijeva da se o utrošku sredstava izjasni Upravni odbor i Skupština Saveza logoraša BiH jer se tolika sredstva ne bi smjela olako trošiti.

No, predsjednik Jasmin Mešković iz Udruženja logoraša BiH kaže kako Teletovićeva tvrdnja nije tačna.

"Radi se o jednoj veoma problematičnoj osobi i sinoć je pokrenuta njegova smjena u Nadzornom odboru, a od Udruženja logoraša HNK, koje on predstavlja", kazao je Mešković.

Nema govora o nenamjenskom trošenju novcaKada smo mu kazali kako pred sobom imamo dokumentaciju koja potvrđuje navode Teletovića, Mešković je kazao kako trenutno nema podatke o utrošenim sredstvima, ali i da nam ih je voljan dostaviti i na taj način demantovati Teletovićeve navode.

"Nema govora o nenamjenskom trošenju novca. Bilo koja institucija može biti slobodna da izvrši uvid u finansijsko poslovanje Saveza", kazao je Mešković.

Izvještaj o utrošku sredstava (Foto: Klix.ba)
Izvještaj o utrošku sredstava (Foto: Klix.ba)


Tako je Mešković redakciji portala Klix.ba dostavio dokumentaciju na kojoj je
vidljivo da u ostale troškove spadaju oni koji se odnose na otvaranje Spomen-sobe u Brčkom koja je koštala 88.000 KM, zatim je Udruženju Pravda - sponzorstvo za film dodijeljeno 54.000 KM i za film Logor smrti 12.684 KM. Na usluge sudskog vještačenja utrošeno je 12.066 KM. Dodijeljena je i pomoći regionalnim i kantonalnim savezima i to u iznosu od 15.000 KM, u istraživački dokumentarac je uloženo 18.000 KM, a na rashode iz ranijeg perioda je potrošeno 407 KM.

Na putne putne troškove tokom 2014. godine utrošeno je više od 54.000 KM, a Mešković to pravda dokumentom prema kojem je 12.250 KM utrošeno na dnevnice i putne troškove unutar zemlje, 9.603 KM je utrošeno na dnevnice i putne troškove u inozemstvu, dok je još 32.000 KM utrošeno na dnevnice i putne troškove delegata Saveza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: