Goražde
0

Za osnovce 14.000 besplatnih udžbenika

FENA
Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Sevda Popović potpisala je danas s predstavnicima osam izdavačkih kuća ugovore o distribuciji besplatnih udžbenika za učenike nižih razreda osnovnih škola.

Vrijednost ugovora je 107.000 KM, od čega je 90 posto sredstava osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja, koje je za ove namjene BPK Goražde odobrilo 96.000 KM. Usporedo s potpisivanjem ugovora obavljena je i distribucija svih udžbenika.

„Distribuirano je 14.000 knjiga, koje će do polovine naredne sedmice biti podijeljene učenicima. Ovim projektom po ugledu na ostale kantone obuhvaćeni su svi osnovci od prvog do četvrtog, njih 1.570 i oni će dobiti samo osnovne udžbenike, dok će roditelji morati kupiti radne sveske i ostali prateći materijal. Besplatne udžbenike dobit će i 500 učenika viših razreda osnovnih škola. Riječ je o djeci bez roditeljskog staranja, djeci iz socijalne kategorije i učenici čiji roditelji školuju troje i više djece“, kazala je ministrica Popović.