{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za osam mjeseci u RS-u 166 samoubistva

F
10.9.2012. u 16:53
0
8
Za osam mjeseci u RS-u 166 samoubistva
0
Za osam mjeseci u RS-u 166 samoubistva
Povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije samoubistava Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske želi ukazati na učestalost ove pojave i kod nas, te izražava spremnost da se kroz multisektorski rad uključi u aktivnosti na prevenciji ove društveno negativne pojave.
U prvih osam mjeseci 2012. godine na području Republike Srpske izvršeno je 166 samoubistava, što je za 15,7 posto manje u odnosu na isti period lani. Od navedenog broja, 129 suicida izvršile su osobe muškog pola, a 37 ženskog.

Najviše samoubistava izvršile su osobe starosne dobi preko 50 godina, i to 124.

Ruku na sebe podigle su četiri osobe do 18 godina, njih 11 imalo je od 18 do 30 godina, u dobi od 30 do 50 godina samoubistvo je izvršilo 27 osoba.

Najčešći način izvršenja samoubistava je vješanjem - 101, zatim vatrenim oružjem 30, bombom 10, utapanjem 10, ostali načini 15.

Motive i razloge često nije moguće precizno i pouzdano utvrditi.

Na osnovu pokazatelja do kojih se dolazi obradom takvih slučajeva i praćenjem ove pojave, osnovni motivi su teška bolest i psihičko stanje (duševno bolesne osobe), strah od samoće, siromaštvo, loš socijalni status i neizvjesnost budućnosti, neplaćeni dugovi, neuzvraćena ljubav, alkoholizmom i drugo.

Za maloljetnike koji se odlučuju na ovakav korak, motivi se svode na nerazumijevanje i sukobe sa roditeljima, nesređene odnose u porodici, neuspjeh u školi i drugo.

U svakom pojedinačnom slučaju policija izlazi na uviđaje i vrši provjere utvrđivanja uzroka i okolnosti u kojima je nastupila smrt, elemenata koji bi ukazivali na eventualno nasilnu smrt ili postojanje krivičnog djela.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u svom izvještaju za 2011. godinu, da jedan milion ljudi godišnje izvrši samoubistvo, te istakla da je neophodno provesti hitne aktivnosti na njihovom sprečavanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: