BiH
0

Za osam mjeseci Sarajevo posjetilo više od 100.000 turista

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Kanton Sarajevo je u proteklih osam mjeseci posjetilo više od 100.000 turista iz 101 države, što je za 13,5 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Prosječno zadržavanje turista je bilo dva dana, a Sarajevo su najviše posjećivali turisti iz Hrvatske.

Turisti iz Hrvatske, Slovenije, Turske, Srbije, Njemačke, SAD-a, Italije, Austrije, Velike Britanije, Francuske, Poljske i Španije prednjačili su u ukupnom broju dolazaka, a prosječno zadržavanje turista bilo je dva dana.

Prema podacima Statističkog odjela Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ukupna noćenja turista za period januar - august iznose više od 206.000, što je povećanje za 6,5 posto. Najveće povećanje broja noćenja ostvarili su turisti iz Austrije (20,6 posto).

Statistički gledano za proteklih osam mjeseci najveći broj dolazaka su ostvarili turisti iz Hrvatske, više od 13.000, zatim turisti iz Slovenije, Turske, Njemačke, Austrije i Velike Britanije.

Broj dolazaka stranih turista veći je za 14,7 posto, a domaćih za 9,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

I narednih mjeseci aktivnost Turističke zajednice Kantona Sarajevo bit će usmjerena na predstavljanje turističke ponude Kantona Sarajevo, dok će septembar biti u znaku obilježavanja Svjetskog dana turizma, 27. septembra, i kampanje "Osmijeh za BiH".