BiH
0

Za opstanak čovječanstva bit će potrebno 900 miliona barela nafte dnevno

FENA
Ukoliko se u narednih pedesetak godina planetarno ne riješi problem izvora energije te enorman porast stakleničkih gasova, kao rezultata transformacije energije, opstanak planete Zemlje i čovječanstva je upitan, upozorio je danas u Sarajevu predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Crne Gore Momir Đurović.

Đurović je gostujući danas na Akademiji nauka i umjetnosti BiH te izlažući o temi "Globalni problemi energije – izazovi i rješenja", iznio podatke mnogih vodećih međunarodnih organizacija koje se bave energijom kao gorućim i globalnim problemom s kojim se čovječanstvo suočava.

Izvještaji mnogih svjetskih naučnika upozoravaju na činjenicu da su izvori primarne energije na Zemlji ograničeni te je moguća dužina njihovog trajanja još upitna. Također, prilikom transformacije energije samo 30 posto se dobije za korištenje, dok kompletan ostatak odlazi u atmosferu u vidu različitih štetnih stakleničkih gasova. Čovjek je već počeo proizvoditi dva puta više ugljendioksida nego što to priroda može apsorbirati.

Đurović naglašava kako problemi s iskorištavanjem energije te nuspojavama tokom tog procesa nisu ravnopravno raspoređeni na cijeloj teritoriji Zemlje, već su fokusirani na određena područja, ali su refleksije vidljive svugdje.

Poražavajuća je činjenica da bi čovječanstvo do 2100. godine, u skladu sa sadašnjim potrebama trebalo povećati količinu potrošnje energije za čak šest puta, a nijedna svjetska naučna institucija još ne zna kako taj problem riješiti.

Velika potražnja za energijom rezultat je i generalne potrebe svih zemalja za ekonomskim rastom te smanjivanjem razlika između razvijenih i nerazvijenih, a sve je popraćeno spektakularnim rastom populacije za koju se procjenjuje da će dostići cifru od 10 milijardi ljudi. U takvoj situaciji bit će potrebno čak 900 miliona barela nafte dnevno.

I Evropska komisija je nedavno izašla pred javnost sa SOS pozivom i zahtjevom da se neutralizira ugljendioksid u Zemljinoj atmosferi.

Kao neka od najpovoljnih rješenja Đurović vidi u većem korištenju Sunčeve energije ili drugim vidovima novih obnovljivih energija, ali prvenstveno u mnogo odlučnijem i snažnijem prodoru u nova znanja i nauku.

Momir Đurović član je mnogih međunarodnih organizacija, među kojima i Evropske akademije u Strazburu, Svjetske akademije nauka i umjetnosti, Svjetske akademije za obnovljivu energiju u Londonu te Tesla Memorial Society u SAD-u. Ekspert je UNESCO-a i autor 12 posebnih udžbenika i izdanja.