BiH
0

Za Olimpijadu isplanirane opširne sigurnosne mjere

Klix.ba
Opisujući sigurnost kao pitanje od najvećeg prioriteta u organizaciji Olimpijade 2004. u Ateni, grčki su dužnosnici uvjerili Sjedinjene Države da su isplanirane opširne mjere predostrožnosti kako bi se zajamčilo sigurno okruženje za odvijanje Igara.

Pripreme će se ispitati tokom vježbe koja bi trebala biti održana u februaru i martu.

Grčki ministar javnog reda Giorgos Floridis, u društvu državnog šefa obavještajnih službi Lucasa Apostolidesa i šefa državne policije Fotiosa Nasiakosa, stigao je u utorak, 15. siječnja, u dvodnevni posjet Washingtonu kako bi američke dužnosnike izvijestio o sigurnosnim pripremama za Olimpijadu. Sastali su se s glavnim državnim tužiteljem, generalom Johnom Ashcroftom, savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice, direktorom FBI-a Robertom Muellerom i direktorom CIA-e Georgeom Tenetom. Navodi se kako su razgovori bili usmjereni na suradnju u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i trgovine drogom.

Grčki ministar javnog reda George Floridis i grčki veleposlanik George Savvaides
"U svijetu nakon 11. septembra, grčka je vlada sigurnosti Olimpijade dodijelila najveći prioritet, ulažući nezapamćena sredstva", navodi grčko veleposlanstvo u izjavi o posjetu delegacije.

Samoubilački bombaški napad u Istanbulu, u kojem su u studenom poginule 62 osobe, a ozlijeđeno ih je više od 700, postavio je nova sigurnosna pitanja vezana uz atensku Olimpijadu.

Proračun od oko 638 miliona eura podupire planirane mjere za osiguranje zaštite sportista i gledatelja. To je najveći novčani iznos ikad potrošen na osiguranje u historiji Igara, te je gotovo trostruko viši od iznosa potrošenog na Olimpijadi 2000. u Sydneyju. Grčka planira angažirati oko 50.000 osoba na osiguranju tokom Olimpijade, uključujući policiju i vojsku, te će sagraditi dvostruku betonsku barijeru oko Olimpijskog sela, opremljenu kamerama i rendgenskim aparatima.

Sigurnosni plan Igara koje traju od 13. do 29. kolovoza sastavljen je u saradnji sa sedam zemalja - Australijom, Engleskom, Francuskom, Njemačkom, Izraelom, Španiom i Sjedinjenim Državama. Grčka koristi i obavještajne podatke prikupljene iz 150 zemalja, uključujući i neke od istočnoeuropskih zemalja. Od NATO-a se očekuje pružanje zračne zaštite tokom Igara.

Prema izvještaju Washington Timesa, Sjedinjene Države odobrile su Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju 500.000 USD za detektore zračenja koji će se koristiti na olimpijskim priredbama te pomažu Grcima uvesti i prijenosne i fiksne detektore zračenja na graničnim prijelazima i drugim lokacijama.

Britanski, francuski, španski i američki sigurnosni stručnjaci pomogli su pri obuci hiljada grčkih policajaca za borbu protiv terorističkih napada i eksplozivnih naprava, dok su se Izraelci pobrinuli za obuku u postupanju s bombašima samoubojicama.

Dvije velike vježbe u februaru i martu dodatno će pomoći da se otkriju mogući propusti i slabe točke uoči Igara.

(Southeast European Times)