Donatorska konferencija
7

Za održavanje Memorijalnog centra u Potočarima potrebno više novca

S.H.P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sastanak predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari s oko 40 predstavnika gradova, kantona i općina iz Bosne i Hercegovine, koji će iz svojih budžeta izdvojiti novac za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, održan je danas u Parlamentu BiH.

Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zajedno s upravom Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari pokrenulo je inicijativu da s institucijama u BiH, općinskog, kantonalnog i entitetskog nivoa osiguraju novac za ovaj centar.

Naime, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari nema dovoljno sredstava za održavanje.

"U državnom budžetu namijenjeno je nekih 500.000 KM za ovaj centar, što se pokazalo nedovoljnim. Nedopustivo je da Memorijalni centar Srebrenica-Potočari nema dovoljno finansijskih sredstava da prati svoju restauraciju, da rekonstruiše krov i mi na ovaj način želimo pružiti značajnu finansijsku pomoć kako bi mogli da pokreću i određene projekte. Druga naša želja je da sve institucije u BiH pokažu spremnost da se ugrade u centar u pogledu finansiranja", rekao je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić kazao je da centar dobija novac koji može pokriti samo plate, bazično održavanje i komunalije.

"Mi nemamo novca prije svega da pokušamo sačuvati lokaciju na kojoj se nalazimo, nemamo novca da radimo vlastite istraživačke projekte i ova mini donatorska konferencija je sazvana s tim ciljem. Ono što je podjednako važno, i važnije nego novac koji ćemo danas dobiti, jeste da pokažemo da Srebrenica i Memorijalni centar nisu samo naša briga", kazao je Suljagić.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari (Foto: T. S./Klix.ba)
Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari (Foto: T. S./Klix.ba)

Dodao je da je lokacija na kojoj je smješten Memorijalni centar Srebrenica-Potočari fizički ugrožena te da nisu u mogućnosti rekonstruisati ni krov koji prokišnjava.

"Osim toga, drago mi je da je sazrela jedna kritična masa koja Memorijalni centar u Potočarima te očuvanje sjećanja na genocid smatra javnim dobrom i spremna je da tome doprinosi", kazao je Suljagić.

Kada Hotić i Munira Subašić (Foto: T. S./Klix.ba)
Kada Hotić i Munira Subašić (Foto: T. S./Klix.ba)

Kada Hotić, članica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" također je ukazala na značaj ovog centra.

"Memorijalni centar je urađen za ukop srebreničkih žrtava. Memorijalni centar je mjesto koje obilježava vrijeme zločina i genocida. Mi ćemo se truditi da on ostane kao dokaz, kao opomena i svjedok događaja", kazala je Hotić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Podsjećamo, inicijalni poziv koji su potpisali Memorijalni centar Srebrenica-Potočari te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH upućen je polovinom novembra svim kantonima, općinama i gradovima FBiH.