Gary D. Robbins
0

"Za očuvanje sigurnosti u BiH važna je saradnja institucija i građana"

FENA
Gary D. Robbins: Ulaganje u mlade
Gary D. Robbins: Ulaganje u mlade
Očuvanje učinkovite državne sigurnosti zahtijeva saradnju i usklađivanje svih institucija i građana iz svih sektora društva, rekao je danas u Sarajevu ambasador Gary D. Robbins, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u svom obraćanju učesnicima šestog kursa iz oblasti sigurnosne politike.
  • Ovaj kurs ima za cilj da informira donosioce odluka u zemlji i da ojača kompetencije parlamentarnih tijela na državnom nivou, kao naprimjer Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost i Zajedničke komisije za nadzor nad obavještajno-sigurnosnom agencijom - rekao je Robbins.

Saradnja između raznih državnih institucija, kao interakcija s građanima, smatra on, bitan je dio za razvoj efikasnog pristupa za održavanje državne sigurnosti.

Dvosedmični kurs iz oblasti sigurnosne politike u organizaciji Misije OSCE-a u BiH i državnog Ministarstva sigurnosti ima za cilj da pruži visokopozicioniranom i civilnom osoblju, kao i parlamentarcima, opći pregled vanjske, sigurnosne i odbrambene politke BiH, te da poboljša saradnju između ključnih predstavnika iz raznih sigurnosnih institucija BiH.

Učesnici kursa su dobili publikacije bitnih referentnih dokumenata, uključujući Ustav BiH i poslovnik Parlamenta, saopćeno je iz OSCE-a.