Sumnjiv konkurs u MUP-u SBK-a
0

FOTO / Za obuku pasa traže Filozofski fakultet, smjer Engleski jezik

Piše: Nedžad Jamaković
Agencija za državnu službu FBiH raspisala je u najmanju ruku sumnjiv konkurs za prijem državnog službenika u MUP-u Srednjobosanskog kantona.
Foto: Screenshot/ADS FBiH
Foto: Screenshot/ADS FBiH
Naime, za poziciju "stručni saradnik za obuku policijskih pasa" (jedan izvršilac) uslov je završen Filozofski fakultet - smjer Engleski jezik! Ovakvi se slučajevi s vremena na vrijeme pojave i s manje ili više izazvane pažnje brzo padaju u zaborav.

No, bez obzira na to, odlučili smo još jednom ukazati, ovim najnovijim primjerom, na takvu pojavu. Odgovor smo potražili u MUP-u SBK-a, te na kraju za sagovornika dobili pomoćnika ministra Esada Pašalića.

"Konkurs za tu poziciju raspisan je nakon što je Vlada SBK-a na prijedlog MUP-a usvojila izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva. Ranije nisu bili navedeni uslovi za to radno mjesto, a novim izmjenama koje su usvojene u junu određeno je da je uslov Filozofski fakultet - smjer Engleski jezik", pojasnio je Pašalić proceduru.

Na upit o (ne)spojivosti znanja engleskog jezika sa obukom pasa, Pašalić je rekao kako "pretpostavlja da je to zato što nema literature za obuku pasa na našem jeziku".

No, kako god je Pašalić dobro znao pojasniti proceduru raspisivanja konkursa, isto je tako loše bio upućen u detalje tipa "koji su to bili motivi komisije, koja je radila na izmjenama pravilnika, da za poziciju službenika za obuku pasa treba Filozofski fakultet, odnosno engleski jezik".

On nam je tad stavio do znanja da su oni koji bi nam mogli dati detaljnije informacije o tome na godišnjem odmoru, prvenstveno ističući Suada Muminovića, pomoćnika u ministrovom kabinetu.

Ostalo nam je još da kontaktiramo ministra Sedžada Milanovića koji nije na godišnjem i koji je i angažirao komisiju za izmjene pravilnika, no on se do objavljivanja teksta nije javio kako bi, eventualno, pojasnio uslove iz konkursa.

Pašalić je još dodao kako MUP SBK-a ima šest pasa, te kako će jedan službenik za njihovu obuku, zasad, biti sasvim dovoljan.

Ipak, njegova pretpostavka da literature za obuku policijskih pasa ima samo na engleskom jeziku pokazala se pogrešnom. Naime, samo jednim pozivom samo jedne knjižare - "Šahinpašić" u Sarajevu dobili smo informaciju da oni na policama imaju knjigu "Službeni psi", autora Gordana Gulana, koja je izdana u Rijeci 1994. godine. U toj knjizi se govori o dresuri, kretanju, karakteristikama... njemačkog ovčara, rotvajlera i dobermana.

Da su članovi komisije otišli u poneku knjižaru možda bi sve bilo drukčije.