{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za obnovu višegradske ćuprije 3,5 miliona eura

S
19.4.2010. u 16:23
0
5
Za obnovu višegradske ćuprije 3,5 miliona eura
0
Za obnovu višegradske ćuprije 3,5 miliona eura
Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu
Agencija za međunarodni razvoj "Tika" iz Turske obezbijedila je 3,5 miliona eura za projekat rekonstrukcije i sanacije Mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu, čija će realizacija trajati godinu dana.
Predstavnici Agencije "Tika", komisije BiH za saradnju sa Unescom, Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske i višegradske opštine danas su u Višegradu potpisali protokol o saradnji na sanciji ćuprije.

"Projekat podrazumijeva potpunu sanaciju oštećenih i dosad obnavljanih stubova starog mosta, zatim promjenu kolovoza, ograde i njegovo osvjetljenje kao i uređenje prostora oko ove građevine iz doba otomanske vladavine i zadužbine Mehmed-paše Sokolovića", rekao je direktor Agencije "Tika" Nevzet Ješile.

Na potpisivanju protokola konstatovano je da je dosad urađen obiman projekat sanacije ćuprije na Drini za koji je "Tika" već izdvojila 300.000 eura.

Predsjednik Komisije BiH za saradnju Unescom Sredoje Nović kaže da Vijeće ministara BiH izdvaja značajna sredstva za očuvanje kulturne baštine ove zemlje i da će to učiniti i za most na Drini.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović objašnjava da Ministarstvo koordiniše aktivnosti preko Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske.

"Važno je sad da se nadoknadi izgubljeno vrijeme na realizaciji ovog projekta, koji je toliko značajan da će se pamtiti generacija koja ga je ostvarila. Samim tim improvizacija neće biti dozvoljena", naveo je Kasipović.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović kaže da će ova lokalna zajednica finansirati izmještanje vodovodnih cijevi i elektro-instalacija sa ćuprije da obezbjediti sedru i kamen za njenu obnovu.

Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini uvršten je na Unescovu listu zaštićenih spomenika svjetske kulture u junu 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: