{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za obnovljive izvore energije 47,5 miliona eura kroz povoljne njemačke kredite

F
FENA
26.5.2015. u 14:00
0
11
Za obnovljive izvore energije 47,5 miliona eura kroz povoljne njemačke kredite
0
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj saradnji u vrijednosti 48 miliona eura.
Bevanda je izjavio da je na temelju ovog ugovora omogućeno povlačenje 47,5 miliona eura kroz povoljne kredite, kao i još 500.000 eura grant sredstava, od čega će 52 posto biti alocirano na FBiH, a 48 posto na RS.

Pojasnio da će ovim sredstvima biti kreditirani projekti u oblasti poticaja razvoja hidroenergije i drugih obnovljivih izvora energije, dok se grant sredstva odnose na popratne mjere za projekt "Vodoopskrba i uklanjanje otpadnih voda u BiH".

Bevanda je zahvalio vlastima SR Njemačke koje su dosad na ovaj način BiH odobrile oko 600 miliona eura, od čega je nešto manje od 100 miliona eura grant sredstava.

Ambasador Hellbach je rekao da Njemačka kroz ove projekte želi pružiti podršku Bosni i Hercegovini da još bolje iskoristi svoj ogromni energetski potencijal, te istakao je da nije riječ o pomoći budžetima, već o sredstvima koja mogu biti iskorištena samo za konkretne projekte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: